Hrvatska NEĆE BLOKIRATI CESTE

Dio seljaka prosvjeduje, dio se ograđuje

U 12 sati počet će prosvjedi seljaka u županijama u unutrašnjosti zemlje. Iako neće blokirati ceste, prosvjedovat će na 50-ak mjesta. To je zaključak sastanka Stožera za obranu poljoprivrede, održanog u srijedu u Novoj Gradiški

Povod za osnivanje Stožera najava je ministra financija Slavka Linića da će se potpore poljoprivrednicima smanjiti za 900 milijuna kuna. Poljoprivrednici od Vlade traže poštivanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače.

Predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Stjepan Kunovec istaknuo je da traže hitan prijem kod predsjednika Vlade, jer do danas nisu informirani o tome koje su stavke izravnih plaćanja rezane u novom proračunu.

Seljaci ne traže ništa od poreznih obveznika jer poljoprivreda puni proračun s više od sedam milijardi kuna i poreznim obveznicima ostavlja više od tri milijarde, smatra predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

Nezadovoljni su i mljekari, jer još nije dogovorena cijena mlijeka. Oni najavljuju prosvjede za sljedeći utorak, a na sutrašnjim će prosvjedima poduprijeti Stožer za obranu poljoprivrede.

Iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mljekara najavili su kako neće pristati na ponuđenu cijenu, već će tražiti onu proizvođačku, od četiri kune i devet lipa. Kada bi otkupljivači pristali na zahtjeve mljekara, cijena bi narasla iznad devet kuna. Istovremeno mljekari poručuju: Ne zaradimo ni za jogurt.

Prosvjede je komentirao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Kaže da je sve to vrlo neozbiljno, jer prijedlog proračuna još nije gotov. Dio poljoprivrednika se već ogradio od prosvjeda. Pozivaju na strpljenje, barem dok se ne vidi kakav će biti proračun i koliko će novca uopće biti za potpore.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još