Hrvatska DRŽAVNI NEMAR

Seizmograf od 223.000 kuna završio u privatnoj vikendici

Seizmograf koji je Grad Zagreb kupio prije dvije godine i platio 223 tisuće kuna umjesto u kontejneru predviđenom za njega stoji u podrumu jedne privatne vikendice na Moslavačkoj gori jer agencija AUDIO i Ministarstvo graditeljstva zbog birokratske tromosti ne izdaju potrebne dozvole za njegovo postavljanje na za to predviđenu lokaciju

Voditelj Seizmološke službe RH Vlado Kuk kaže kako AUDIO i Ministarstvo graditeljstva seizmološku službu tretiraju poput nekoga 'tko želi postaviti kontejner i prodavati burek i peciva u njemu'.

'Više od godinu dana traje komplicirana birokratska procedura oko dobivanja potrebnih suglasnosti. Ministarstvo nam je neke dozvole dalo, ali je zapelo na agenciji AUDIO. Radi se o lokaciji koja pod ingerencijom Hrvatskih šuma i zbog toga se trebalo obratiti toj agenciji. Nakon toga opet će se trebati obratiti Ministarstvu', kazao nam je Kuk.

Kako seizmograf ne bi trunuo u kutijama i stajao neiskorišten, seizmolozi su ga odlučili staviti u pogon tako što su privatnim vezama došli do čovjeka koji ima vikendicu na Moslavačkoj gori i koji im je omogućio da u njenom podrumu postave potrebnu opremu.

'Bilo je bedasto da oprema propada, pa smo je prije nekoliko mjeseci odlučili postavi u vikendicu. To nisu idealni uvjeti, ali oprema radi i mjere se sva podrhtavanja tla. Doduše, podatke ne bilježimo u realnom vremenu jer nije instalirana sva potrebna oprema, odnosno dio nje se nalazi u kontejneru koji ne možemo postaviti. Stoga odlazimo svako toliko u Moslavinu i uzimamo zabilježene podatke na seizmografu', naglašava rezignirani Kuk.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, preko kojeg je i išla nabava dvaju seizmografa (drugi je postavljen na Kalniku, op. a.), kaže kako je glavni krivac za sramotnu situaciju bivše vodstvo Ministarstva graditeljstva.

'Apeliram na novog ministra graditeljstva i sve nadležne da što prije riješe ovu sramotnu situaciju', zaključio je Kalinić.

U pokušaju da dođemo do odgovara u agenciji AUDIO nismo uspjeli jer na naše telefonske pozive nitko nije odgovarao.

Na širem zagrebačkom području postoje tri seizmografske postaje, a procjene govore da bi za kompletiranje seizmografske mreže trebalo postaviti još dvije postaje, čime bi Zagreb bio u okvirima europskih standarda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još