rat na bliskom istoku

Veleposlanica RH u Izraelu: Postoji strah od širenja sukoba, ali to je i realna mogućnost

11.10.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon Hamasovog napada u subotu uslijedio je žestok odgovor Izraela. Hamas prijeti ubojstvom izraelskih talaca, a Izrael kaže da kreće u punu opsadu Gaze

Postoji strah od širenja sukoba, ali to je i realna mogućnost jer je granica Izraela s Libanonom i Sirijom već dulje vrijeme u napetostima, rekla je Vesela Mrđan Korać, veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu, za HRT-ovu emisiju 'U mreži Prvog'.

'Izrael konsolidira svoje snage, ali je već započeo snažan odgovor na Gazu. U ovom trenutku raketira pozicije Hamasa s kopna i mora te se očekuje da će za nekoliko sati ili dan-dva započeti kopneni ulazak u Gazu', rekla je.

Dodaje da Izrael usmjerava velik dio svojih vojnih snaga prema svojoj sjevernoj granici kako bi se osigurao u slučaju da se otvori taj front. 'Dok traju vojne operacije, Izrael intenzivno radi sa svim svojim partnerima kako bi prevenirao takvu situaciju jer ona otvara nepredvidljive scenarije', naglasila je.

Izraelci u šoku

Izrael je proglasio ratno stanje, što vladi nacionalnog jedinstva daje sva operativna prava. 'To je mogućnost da izraelska vlada koristi pun kapacitet svih vojnih, sigurnosnih, obavještajnih službi', rekla je.

Dodaje da je istovremeno proglašeno izvanredno stanje za cijeli teritorij Izraela, što znači da su svi poslovi i kretanja svedeni na nužni minimum. 'Izraelci su u šoku jer je masovan i brutalan napad do sada ovdje neviđen. Tisuće ubijenih, zatočenih, masakriranih nešto su što izaziva strah i užas kod svakog Izraelca', rekla je.

Na pitanje hoće li Hamas dobiti pomoć Hezbolaha, Mirko Bilandžić, predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekao je da je to realna opcija i da će to imati utjecaj na ishod ovog rata. 'Hezbolah je paravojna, moćna teroristička organizacija i lider vlasti u Libanonu. Puno je moćniji od Hamasa i on ima ulogu percipirane moći. On je jedina paravojna organizacija koja je za sada dva puta pobijedila Izrael u sukobima', naglasio je.

Dodaje kako mu se čini da je otvaranje drugog fronta realna opcija.

Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost, smatra da u svemu ovome postoji i Iranska revolucionarna garda, koja se već više od 10 godina nalazi u Siriji i predstavljaju opasnost. 'SAD je u zadnjih 10 godina izgubio četiri saveznika. To su Izrael, Egipat, Saudijska Arabija i Turska', rekao je.

Na pitanje kako to da američki obavještajci nisu imali informacije o napadu, a isto tako ni izraelski, Bilandžić je kazao: 'To se može dogoditi jer obavještajni sustavi nisu svemoćni. Ovo je obavještajni fijasko, sigurno najveći u povijesti s dramatičnim smrtonosnim posljedicama.'

  • +3
Napad na izraelski grad Aškelon Izvor: Profimedia / Autor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

'Meni se čini da je Mossad bio fokusiran na sasvim druge sigurnosne izazove. Drugi razlog propusta je destabilizacija političkog sustava u Izraelu. Postoji još jedan element, po meni, koji je presudan, a to su moćni kontraobavještajni sustavi svih paravojnih formacija koje imaju državne atribute', naglašava Bilandžić.

Kalinić smatra da će Izrael ići s odmazdom onoliko koliko bude imao podršku SAD-a.

'Osobno smatram da su obavještajne službe znale. Egipatska obavještajna služba tvrdi da im je dostavila obavijest, ali to je Izrael demantirao. Trenutno Izrael najviše brine koliki je broj talaca u podzemnim skrovištima stoga što su idealni za razmjenu. To je veliki ulog koji Hamas ima u svojim rukama', naglasio je Kalinić.

Bilandžić smatra da je ovo najveći gubitak Izraela od Holokausta. 'Meni se čini da će njihova odmazda biti do razine represalija. Izrael se ni do sada nije obazirao na bilo kakva ograničenja i skrupule, osim vojne pobjede. Mislim da se Izrael neće osvrtati na humanitarna prava ni standarde', kazao je.