RASPLET PROSVJEDA U ZAGREBU

Dioki pokreće proizvodnju, Dalmacijavino Berkowitzu ili u stečaj

31.01.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Ni temperatura od minus šest Celzijevih stupnjeva nije omela tristotinjak radnika Diokija i Dalmacijavina da pred Ministarstvom gospodarstva mirnim, ali bučnim prosvjedom traže ono što im pripada – zaostale plaće i pravo na rad

Dok su radnici posrnule splitske tvrtke stigli izravno pred Ministarstvo, dvjestotinjak Diokijevaca svoj prosvjedni marš započelo je kod Hrvatske narodne banke, pa krenulo preko Jelačić placa i niza gradskih ulica, da bi u konačnici došli na istu lokaciju. Ispijena lica ljudi, mahom odavno zašlih u peto desetljeće života, koji su na burzi rada najnepoželjniji za sve poslodavce, govorila su više od parola koje su izvikivali i nosili.

Nakon sat vremena trubljenja i prozivanja odgovornih za oko 850 zaposlenih u Diokiju, iz Ministarstva su stigle obećavajuće vijesti. Mirando Mrsić, ministar rada i socijalne skrbi, obećao je ispunjenje svih zahtjeva, a to znači pokretanje proizvodnje u roku od sedam dana, HEP-ovu deblokadu računa koja je aktivirana jer mu tvrtka duguje 180 milijuna kuna za struju plus kamate, isplatu četiriju zaostalih plaća u iznosu od 20 milijuna kuna bruto te nastavak restrukturiranja tvrtke.

Dioki, u većinskom vlasništvu Roberta Ježića, u blokadi je od početka rujna prošle godine, a radnici su prosvjed započeli ispred HNB-a zbog, kako su rekli, činjenice da su i banke te, prije svih Hypo banka, koje su dovele Dioki u situaciju u kojoj se danas nalazi. Istaknuli su da većinski vlasnik Ježić nije u stanju osigurati nastavak proizvodnje jer je svojim lošim poslovnim odlukama zajedno sa svim dosadašnjim upravama doveo tvrtku u dužničko ropstvo, te stoga snosi najveću odgovornost.

'Tražili smo deblokadu računa Diokija na 90 dana tijekom kojih bi vjerovnici proveli vlasničko restrukturiranje i isplatu zaostalih plaća. To bi značilo da bi najveći vjerovnici preuzeli tvrtku, pokrenula bi se proizvodnja, a radnici bi opet živjeli od svog rada', kazao je Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN).

Nakon što su primili dobre vijesti, radnici Diokija su se razišli, a pred Ministarstvom su ostali djelatnici Dalmacijavina koje je primila zamjenica ministra gospodarstva Tamara Mazal-Obradović. No, ni oni nisu dugo čekali na kakvo-takvo razrješenje problema. Naime, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević izvijestio je da je na sastanku dogovoreno da potencijalni kupac Salamon Berkowitz ima rok danas do 17 sati za dostavljanje bankovne garancije, plana restrukturiranja i suglasnosti s ugovorom o kupoprodaji tvrtke. Ukoliko Berkowitz to ne učini nad Dalmacijavinom će se pokrenuti stečajni postupak.

'Zadovoljni smo sastankom jer smo željeli vidjeti u kojoj je fazi priča s prodajom. Također je dogovoreno da se čim prije isplate dvije od pet zaostalih plaća. Sad se radnike više ne može muljati', zaključio je Matijašević.