stečaj od 11 godina

Sindikat Dalmacijavina: Odlukom Vlade zadovoljena pravda

30.11.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Vladinu odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku, sindikalno vodstvo u toj tvrtki ocijenilo je kao zadovoljenje njihove pravde.

"Danas je sretan dan za radnike Dalmacijavina jer smo ovom odlukom Vlade dočekali pravdu", izjavila je novinarima predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Stečajni postupak u Dalmacijavinu je jedan o najsloženijih u Dalmaciji, a traje već 11 godina. Cijelo to vrijeme Stipović je u ime radnika tražila od državnih ustanova pomoć u rješavanju problema te tvrtke i da se obeštete radnici, te je današnju odluku Vlade doživjela i kao osobno olakšanje.

"Zahvaljujem predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću što se zauzeo za rješavanje problema Dalmacijavina", kazala je Stipović. Dodala je kako je svojim angažmanom i gradski vijećnik i predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta pomogao da se riješi problem tražbina radnika Dalmacijavina.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Kako je utvrđeno, obavit će se isplata preostalih utvrđenih nepodmirenih tražbina radnicima kao stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a država će stupiti u pravni položaj radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je stečaj Dalmacijavina otvoren 2012. godine te da je propao pokušaj obnove proizvodnje, a račun tvrtke je blokiran. Država je najveći vlasnik, ali i vjerovnik te je prodajom zemljišta tvrtke namaknuta glavnina novca koji će se iskoristiti za isplate radnicima i radnicama kojih je 556, rekao je.