Hrvatska ČOBANKOVIĆ ODGOVARA JAKOVINI

'Nema minusa i kostura u Ministarstvu poljoprivrede'

Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio javnost da mu je HDZ-ova garnitura ostavila skoro dvostruko više dugova po osnovi kapitalnih investicija, intervencija na tržištu i poticaja, odgovor je stigao i od bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića

'Pozivam ministra i koristim prigodu da objavi... Ja sam se ponudio po primopredaji da sam spreman odgovoriti na sve upite. Sad čujem o 400 do 700 milijuna minusa, ali ne znam na što se odnosi. Ja osobno tvrdim da nema minusa. Postoje obveze, ali su one regulirane i one nisu od jučer i za njih se zna. No to nisu kosturi, to je prošlo proceduru i sve je pokriveno', rekao je Čobanković odgovarajući novom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Podsjetimo, prije tjedan dana, Ministarstvo poljoprivrede tportalu je otkrilo koliki je zapravo dug ministarstva prema poljoprivrednicima koji imaju pravo na poticaje, te koji su drugi nasljeđeni problemi.

Prokomentirao je pritom i Vladine smjernice kojima se u proračunu predviđa rezanje subvencija za poljoprivredu i HŽ u iznosu od 1,4 milijarde kuna. 'U ovim smjernicama naznačeno je smanjenje 1,4 milijarde kuna. Ako bi se potpore smanjile za milijardu, to je praktično neodrživo. Zakonom je regulirano, u kontekstu reforma i pridruživanja... Naznačeni su iznosi, sektorske omotnice za osnovna plaćanja, nacionalnu rezervu i potpore. Iznosi su definirani zakonom i ne znam kako će se moći regulirati. To bi se izuzetno loše odrazilo na konkurentnost poljoprivrede i to bi bio strašan udar na proizvođače', rekao je Čobanković.

Upitan bi li zbog smanjenja mogli vidjeti i seljake na cestama, Čobanković je kazao: 'Pričekajmo prijedlog proračuna. Ne želim biti zloguki prorok ni bilo što. A kakve će reakcije biti, to ne znam.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još