RONČEVIĆU VODA DO GRLA

Afera kamioni: Pravi nalaz revizije skrivali od istrage

14.04.2009 u 21:02

Bionic
Reading

U nalazu Državne revizije za 2005. koji je misteriozno nestao kada se počela istraživati afera s kamionima, izričito se navodi da je Ministarstvo obrane u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni vozila preplatilo čak pet i pol milijuna kuna, a usto je pritom još nabavljeno pet vozila manje

ZAGREB - U nalazu koji je tek prije nekoliko mjeseci dospio u ruke istražitelja i koji je ostao nepoznat ne samo široj javnosti, već i saborskim zastupnicima, upozoreno je na niz nelogičnosti u nabavi vojnih kamiona 2004, piše Večernji list.

Iz nalaza Državne revizije koji je bio dostupan izbačeni su svi sporni dijelovi pa se cijelo vrijeme citirala nepotpuna inačica i vjerovalo da su državni revizori dali za pravo tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću, koji stoji iza cijele afere.

Skrivani nalaz poklapa se s izjavom generala Joze Miličevića saborskom povjerenstvu, u kojoj je naveo da je kao glavni inspektor HV-a u postupku nabave upozorio na nepravilnosti, a potom bio izložen pritiscima i prijetnjama Rončevića.

Državna revizija navela da je za kupnju nebojnih vozila planirano bilo oko 35 milijuna kuna, a da je povjerenstvo prikupilo ponude i uvidjelo da nisu osigurana dovoljna sredstva za nabavu 79 vozila budući da bi stajala 39 milijuna.

Uz konstataciju da je Rončević naredio da se posao sklopi s Eurokamionima, Državna revizija je u svome nalazu podvukla da se u Rončevićevoj odluci ničim ne obrazlaže po čemu bi to ponuda Eurokamiona bila najpovoljnija.

Ugovor s Eurokamionima zaključen je 28. prosinca za 39 kamiona marke Iveco. Revizija je usporedila cijene te tvrtke u postupku nadmetanja i poslije u postupku izravne pogodbe. 'U postupku nadmetanja ponuditelj je za isti broj i tip vozila ponudio 28,9 milijuna kuna, a u postupku izravne pogodbe 34,4 milijuna ili 5,5 milijuna više', zaključila je revizija i napomenula da je za autocisternu cijena u izravnoj pogodbi uvećana za 194.750 kuna i da je i nabavljeno pet vozila manje, zaključuje Večernji list

U intervjuu za Jutarnji list, bivši ministar Rončević rekao je da je MORH išao na izravnu pogodbu s tvrtkom Eurokamioni zato što nije bilo vremena. Inzistira na tome da je odabrana najjeftinija ponuda.

'Hrvatska je tada bila u pristupnom procesu NATO-u. Te, 2004. početna izvješća iz Bruxellesa su govorila da su Makedonija i Albanija otišle dalje od Hrvatske u reformi obrambenog sustava. Reformu je trebalo ubrzati.'

Na pitanje zašto nisu odabrani vojni kamione tvrtke MAN, odgovara da MAN, prema njegovim informacijama, nije ponudio čisti vojni program i nisu za njega dostavili NATO certifikat.

Suočen s dokumentom MORH-a, u kojemu piše da MAN daje najpovoljniju ponudu, kaže da su ponudili 'gospodarski kamion'. 'Tu piše vojni', inzistira Jutarnji list. 'Prema ocjeni stručnih osoba, to nije vojni. Ponudili su gospodarski... Stvarno ste uporni. Trebam li ponoviti, stručne službe su ocijenile ponude', rekao je Rončević.

Kako je razgovor s Rončevićem rađen prije nego li se pojavilo orginalno izvješće, koje nije bilo kraćeno, novinari su ponovno zvali Rončevića koji je i dalje sve negirao.

'Neću ništa komentirati. Izvješće Državne revizije u Sabor šalje Državna revizija. Ne postoji mogućnost da je izvješće lažirano. Pitajte Državnu reviziju', završio je Rončević.