KAO I U NATO

'Hrvatska u EU i ako se ne riješi pitanje granica'

14.04.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Za boravka u Krapini premijer Ivo Sanader ponovio je u izjavi novinarima u vezi s današnjom sjednicom slovenskoga vanjskopolitičkog odbora kako Hrvatska može i mora ući u EU i ako se ne riješi pitanje granice između Hrvatske i Slovenije

KRAPINA - Slovenija je u Uniju ušla 2004. a da nije riješila to pitanje, istaknuo je Sanader, dodajući kako to može i Hrvatska, to više što smo nedavno uspjeli ući u NATO iako to pitanje nije riješeno.

"Prijateljske odnose iz vremena bivše države želimo zadržati i ubuduće, no slovenska politika mora znati da se to prijateljstvo neće kupovati niti jednim milimetrom hrvatske zemlje. To je poruka koju šaljem i iz Krapine", rekao je Sanader.

Također je ponovio da obje strane trebaju iznijeti svoje argumente u vezi s pitanjem državne granice, a na međunarodnim pravnim institucijama jer da "povuku" granice, rekao je, ističući kako se to pitanje mora prepustiti struci, a ne politici.

Na pitanje dijeli li mišljenje predsjednika Stipe Mesića da posljednja otkrića masovnih grobnica ne trebaju rezultirati "progonima" članova antifašističke borbe, Sanader je odgovorio kako zločin ne zastarijeva i da se svaki slučaj mora procesuirati.

Antifašistička borba bila je pravedna, a one koji su počinili zločine treba procesuirati kako bi se sprala ljaga s antifašističke borbe u Hrvatskoj, dodao je Sanader.