VRIJEME ISTJEČE

Slovenija predložila rješenje, čeka se na RH

03.12.2008 u 15:24

Bionic
Reading

Slovenija je predala francuskom predsjedništvu EU-a svoje prijedloge za rješavanje pitanja vezanih uz nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, potvrdio je u srijedu u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor

LJUBLJANA - "Hrvatskoj istječe vrijeme, Slovenija je francuskom predsjedništvu EU-a dala inicijativu da se riješe pitanja vezana uz nastavak pregovora, sada se o tome mora izjasniti Hrvatska", rekao je Pahor, koji u srijedu nastavlja posjet Bruxellesu, nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

Sada Hrvatska mora odgovoriti na taj prijedlog, a ukoliko taj uvjet bude ispunjen Slovenija je "spremna proučiti mogućnost da dade suglasnost da se neka pregovaračka poglavlja otvore a neka zatvore", prenose slovenski mediji Pahorove riječi.

Dodaju da je Poettering nakon susreta izjavio da je Europski parlament naklonjen ulasku Hrvatske u EU te naglasio kako je potrebno pokazati solidarnost. Potrebni su dobrosusjedski odnosi i treba napraviti sve da se problem riješi, a dobru volju za to moraju pokazati obje strane, rekao je Poettering.

Slovenska strana tvrdi da Hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira sporne točke međudržavne granice, a Zagreb to odlučno opovrgava. Na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 30. listopada, RH je zatvorila samo jedno poglavlje, iako je imala suglasnost 26 zemalja članica EU, svih osim Slovenije, za otvaranje četiri poglavlja i zatvaranje jednog.

Sljedeća Međuvladina konferencija predviđena je 19. prosinca kada bi, ako se riješi slovenska blokada, RH mogla otvoriti deset i zatvoriti četiri do pet poglavlja.

"Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU, ali mora zaštititi svoje nacionalne interese koji su ugroženi jer je Hrvatska Europskoj komisiji poslala dokumente koje bi netko mogao razumjeti kao prejudiciranje granice na kopnu i moru", rekao je Pahor.

Slovenski premijer je pojasnio da je Slovenija Francuskoj predala odgovarajuću inicijativu kako riješiti blokadu na način da svima bude jasno da dokumenti koje je Hrvatska poslala u Bruxelles ne prejudiciraju granicu. No, ako Hrvatska to ne može prihvatiti, onda niti Slovenija ne može donijeti odluku o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, istaknuo je Pahor.

Po Pahorovim riječima, postoji mogućnost da se spor oko pristupne dokumentacije riješi idućih dana i tjedana, ali je "prerano za najavljivanje raspleta".