ZBOG BISKUPSKOG DEKRETA

Vjernici štrajkaju glađu ispred varaždinske katedrale

23.12.2011 u 18:11

Bionic
Reading

Nezadovoljni najnovijim dekretom varaždinskog biskupa, monsinjora Josipa Mrzljaka, oko pohađanja vjeronauka, šestero vjernika štrajka glađu ispred varaždinske katedrale

'Nećemo jesti tako dugo dok biskup ne povuče svoj dekret kojim je zabranio svim župnicima iz Varaždinske biskupije da primaju našu djecu na vjeronauk, osim župnika iz Jalžabeta. To ni nije smio napraviti jer roditelji imaju pravo djecu slati kamo žele', kazao je Ivica Sačić, jedan od vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca koji štrajk glađu ispred varaždinske katedrale.

U vrijeme kada su se u katedralu nosila mahovina i ostale stvari potrebne za božićno ukrašavanje crkve, a na štandu ispred ulaza tržili Isuseki, Marije, ovčice i ostale stvari potrebne za jaslice - šestoro vjernika podizalo je šator u kojem će, gladujući, provesti božićne blagdane.

Štrajk glađu samo je nastavak nezadovoljstva vjernika iz spomenuta dva naselja koje je obilježilo ovu godinu, a sve zbog dekreta varaždinskog biskupa monsinjora Josipa Mrzljaka kojim je odredio da se sa 1. siječnjem ove godine Jakopovec i Kaštelanec izdvoje iz župe Varaždinske Toplice i pripoje župi Jalžabet radi bolje pastoralne skrbi.

Vjernici iz ta dva naselja tijekom 2011. prosvjedovali su ispred svoje kapelice u Jalžabetu, varaždinske katedrale, Zagrebu, a pisali su i pismo Svetom Ocu, sve kako bi natjerali varaždinskog biskupa da promijeni svoju odluku te da njihova naselja ponovno vrati u župu Varaždinske Toplice, u kojoj su preko 500 godina.

'Ta odluka je kuhinja političke elite iz Jalžabeta, biskupa iz Križevaca koji je rodom iz našeg kraja i monsinjora Mrzljaka. Najnoviji dekret, kojim je biskup Mrzljak zabranio župnicima da primaju našu djecu kap je koja je prelila čašu. Imamo podršku svojih obitelji i mnogih mještana koji nam od ranog jutra šalju poruke 'Drž'te se, uz vas smo', veli Sačić i poručuje da će se 'još svašta događati ispred katedrale'.