LABURISTIMA I HDSSB-U EU PROMATRAČI

HDZ dobio čelno mjesto antikorupcijskog vijeća

21.12.2011 u 17:27

Bionic
Reading

HDZ, Hrvatski laburisti i HDSSB potpisali su večeras sporazum o raspodjeli mjesta u radnim tijelima Sabora. HDZ-u će tako pripasti čelno mjesto u osam odbora, dok će Laburisti i HDSSB predsjedati u ukupno četiri odbora. Dogovorena je i raspodjela promatrača u Europskom parlamentu, a HDZ-u je pripalo i mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Sporazum su potpisali u ime HDZ-a Branko Bačić, u ime HDSSB-a Dinko Burić te u ime Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Iako su zadnjih dana u pregovorima sudjelovali i HSS-ov Damir Bajs i predstavnici HSP-a dr. Ante Starčević, oni se danas nisu pojavili na potpisivanju, no tri stranke koje su danas stavile potpise na sporazum pozvali su i njih da to učine.

Što se pak tiče samog sporazuma, većina stvari već je bila poznata. Sukladno informacijama koje su dobili na sastanku s vladajućom većinom, oporba računa da ima pripadaju čelna mjesta u 12 odbora, od čega bi osam saborskih odbora predvodio HDZ, dok bi HDSSB-u i Laburistima pripala dva čelna mjesta u po dva odbora. HDSSB i Laburisti imati će potpredsjednička mjesta u dva odbora te čelno mjesto u jednom izaslanstvu. Međutim, kako su kazali u izjavi nakon potpisivanja sporazuma, on se odnosi samo na brojke, ali ne i na to na čelu kojih odbora će biti oporba.

'Ovo smo potpisali na temelju manjkavih informacija oko ukupnog broja saborskih odbora, ali i njihovih struktura i nadležnosti jer je vladajuća većina najavila izmjene sukladno novom ustroju ministarstava, za koja ne znam kako će još izgledati', kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Oporba je danas postigla i konačan dogovor o promatračima u Europskom parlamentu. Naime, sukladno osvojenim mandatima, ukupna brojka promatrača, njih 12, raspodijelit će se tako da će sedam dolaziti iz vladajuće većine, a pet iz oporbe. Od pet oporbenih, tri će dolaziti iz redova HDZ-a, dok će u Europski parlament kao promatrači ići i jedan zastupnik Hrvatskih laburista te jedan zastupnik HDSSB-a. Iako su postojale spekulacije da je HDZ svih pet mjesta promatrača tražio za sebe, HDZ-ov Bačić kazao je da to nije istina.

'Nikada nije bilo riječi o tome i ne znam od kuda ta informacija i ne znam tko je to dao u medije. to nije točno. HDZ nikada, niti je o tome bilo riječi na našim sastancima, rekla da očekuje svih pet oporbenih promatrača', kazao je Bačić.

Manjak u EU promatračima, HDZ će nadoknaditi čelnim mjestom Nacionalnog vijeća za korupciju, no koja će osoba kontrolirati antikorupcijske mjere u državnim tijelima, u HDZ-u još nisu odlučili. Međutim, novinari su Burića i Lesara upitali kako oni gledaju na to da je na čelu Nacionalnog vijeća za korupciju osoba iz stranke protiv koje je podignuta optužnica zbog crnih fondova.

'Postupak koji se vodi protiv HDZ nije bio predmet razgovora i o tome će pravosuđe dati svoj pravorijek. Ovdje se radilo o razgovoru kome će pripasti pojedina tijela. Je li to nama prihvatljivo ili ne, to ne ovisi o nama. HDZ je, činjenica, dobio određeni broj mandata i povjerenje hrvatskih građana i nema nikakvog razloga da optužnica bude prepreka da vode antikorupcijsko vijeće. Možda će se naći u poziciji da se upravo najviše bave samim sobom', kazao je Burić.

'Ako se postavimo tako da  svaka stranka ocjenjuje kome je što prihvatljivo ili ne, onda ovog dogovora ne bi ni bilo. Podsjećam da je to vijeće bilo prijeporno u sadržaju, načinu vođenja i nadležnosti. Želim vjerovati da će HDZ to vijeće voditi izuzetno aktivno i proaktivno i da će i ostali članovi doprinijeti. U pregovorima i traženju izlaza kako izdogovarati bile su tri opcije, jedna od njih je prihvaćena i to je ova', kazao je Lesar.

No, odgovor je imao i Branko Bačić. 'Iza nas su demokratski višestranački izbori na kojima su hrvatski birači dali povjerenje 44-orici časnih i poštenih članova HDZ-a koji će sutra i u petak prisegnuti za časnu dužnost zastupnika. Ne znam u čije ime i kako bi mogli dvojiti može li netko od njih i ima li moralno i zakonsko pravo voditi jedno radno tijelo Sabora. Oni su svoj mandat dobili na demokratskim izborima i za svako od mjesta koje se biraju imaju pravo biti kandidirani i biti izabrani', zaključio je Bačić.