PRVI MIRIS ZIME

Stižu naglo zahlađenje, snijeg i olujne bure

16.12.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon neuobičajeno toplog prosinačkog razdoblja u cijeloj Hrvatskoj ovih će dana temperature postati primjerenije dobu godine pa će sljedeći tjedan biti pravi ranozimski. Prvi val zahlađenja osjetit ćemo još noćas, a s početkom sljedećeg tjedna temperature će još malo pasti, najavljuju prognostičari

U noći s petka na subotu u unutrašnjosti Hrvatske bit će oblačno s kišom i pljuskovima. Uz pad temperature u drugom dijelu noći i u subotu ujutro u gorju se očekuje snijeg. Susnježica i kratkotrajan snijeg u subotu ujutro mogući su i ponegdje u nizinama. Tijekom prijepodneva i do sredine dana oborine će oslabjeti i prestati, a poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. U noći i ujutro zapuhat će umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji će zatim tijekom prijepodneva oslabjeti. Bit će hladnije uz temperature zraka ujutro od 0 do 5°C, a danju od 2 do 7°C.

Na Jadranu će u subotu biti vrlo promjenjivo. Oblačnije će biti u prvom dijelu dana, kada će u Dalmaciji još biti kiše, a ponegdje i obilnih pljuskova s grmljavinom. Popodne se očekuje više suha vremena, osobito na sjevernom Jadranu. U noći će puhati jak olujan lebić. On će tijekom jutra okretati na umjerenu do jaku tramontanu koja će na otvorenom moru biti i olujna. Podno Velebita ujutro se očekuje prolazno jaka do olujna bura. Jutro će biti toplije od dana. Sredinom dana na sjevernom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori temperature će se kretati od 6 do 11°C, a u ostatku Dalmacije od 10 do 17°C. Navečer će posvuda biti hladnije.

U nedjelju će u kopnenim područjima biti djelomice sunčano i suho, ujutro ponegdje s maglom. Poslijepodne i navečer očekuje se postupni porast naoblake, a do kraja dana u Lici i Gorskom kotaru ponegdje su moguće slabe oborine na granici kiše i snijega. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura kretat će se od -6 do -1°C, a najviša dnevna od 1 do 6°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano - na sjevernom Jadranu suho, a u Dalmaciji sve više oblaka prema kraju dana. Slaba kiša, koja će prvo početi u južnoj Dalmaciji, postupno će se širiti sjevernije. Snježna će granica navečer pasti ispod 1000 metara nadmorske visine. Ujutro će puhati slaba bura, a danju umjeren levant i jugo, dok će navečer jačati bura. Jutro će biti svježije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 8 do 13°C.

U ponedjeljak će u kopnenom području ponovno biti više oblaka mjestimice uz mogućnost susnježice ili slabog snijega. Veća mogućnost za oborine postojat će u istočnim krajevima i u Lici. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar, a temperature će se kretati ujutro između -5 i 0°C. Najviše dnevne bit će između 0 i 4°C.

Na sjevernom Jadranu u ponedjeljak će biti većinom sunčano i suho, dok će u Dalmaciji uz više oblaka mjestimice biti i oborina. Uz obalu će biti kiše, a u Dalmatinskoj zagori moguć je i snijeg. Na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji puhat će umjerena i jaka bura. Temperature zraka kretat će se ujutro od 1 do 6°C, a dnevne između 4 i 8°C.

U utorak će u cijeloj zemlji biti više suhog vremena, a moguća su i sunčana razdoblja. Jutro će biti hladno, u unutrašnjosti s mrazom. Dnevne temperature u unutrašnjosti će biti između 0 i 4°C, a na Jadranu između 4 i 7°C.

U nastavku tjedna ostat će prohladno sa sunčanim razdobljima, a mogućnost za slabe oborine bit će mala.

Zasad nema konkretnih najava za bijeli Božić, međutim prema prvim naznakama neće biti većeg snijega. Ipak, uz niže temperature božićni ugođaj će biti nešto prirodniji, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo, koja je jučer proslavila osmu godišnjicu postojanja.

Biometeorološke prilike, nakon sutrašnjeg pogoršanja, u sljedećem će se tjednu malo popraviti.

Zanimljivosti

15. prosinca 1789. godine Krsto Mazarović je prvi put uzletio balonom iznad Zagreba i pritom izmjerio tlak zraka.

16. prosinca 1631. godine zabilježena je velika erupcija Vezuva.

17. prosinca 1920. godine objavljene su prve službene prognoze vremena za javnost u Hrvatskoj.

18. prosinca 1788. godine zabilježena je nevjerojatna hladnoća i obilje snijega. U Baselu u Švicarskoj izmjereno je -30°C, a u Parizu u Francuskoj -18°C.