U KORAK S TRENDOVIMA

S drogom eksperimentiraju već sa 14 godina

11.12.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Istraživanja koja je na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, pokazala su da hrvatsko tržište droga, nažalost, drži korak s europskim. Droga je dostupna, a s njom mladi eksperimentiraju u sve ranijoj dobi - sa samo 14 godina

U borbi protiv ovisnosti sve je veći problem prisutnost takozvanih legalnih droga, odnosno proizvoda koji po definiciji nisu opijati, ali sadržavaju psihoaktivne tvari, javlja HRT

Tržište novih droga toliko je dinamično da je vrlo teško držati korak. Samo na području Europe prošle godine zabilježena je 41 nova psihoaktivna tvar. Ove godine do kolovoza već 34, rekla je Lidija Vugrinec, načelnica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge.

Često je riječ o proizvodima na koje mnogi nikad ne bi posumnjali. Droga se tako može kriti i u osvježivaču zraka. Takvi su proizvodi popularni u prvom redu među mladima jer su im financijski dostupni.

Mogu se kupovati u smart shopovima. To znači da je zapravo dostupna, a nisu poznata još u potpunosti djelovanja tih droga i koji su rizici konzumiranja u smislu psihosocijalnom i zdravstvenom, rekla je Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

O prisutnosti pravih droga na tržištu provedeno je istraživanje na 620 dugogodišnjih ovisnika. Pokazalo se da su i one lako dostupne. Najviše marihuana, kokain, heroin, metamfetamin...

Tračak optimizma ipak ulijeva podatak da broj ovisnika nije drastično porastao.

Prošle godine je bio najmanji broj novopridošlih ovisnika u sustav. Što se tiče tržišta, broj zapljena se već nekoliko godina kreće oko 6,5-7 tisuća broja zapljena, rekla je Sanja Mikulić, načelnica u Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Stoga Ured za suzbijanje zloporabe droga sustavno upozorava na svaki novi proizvod na našem tržištu koji sadržava psihoaktivne tvari.