POLITIKANSTVO NA PRISAVLJU

Napad na novinara Zovka je napad na istinu o padu Vukovara

07.12.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra da se nastavljaju ni s čime opravdani pritisci i napadi na novinara Hrvatske televizije Hrvoja Zovka koji je u dane obljetnice pada Vukovara objavio televizijski prilog u kojem telefonski razgovaraju tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb

Iz tog se razgovora, napominje Hrvatsko novinarsko društvo, da zaključiti da je predsjednik Tuđman odbio evakuaciju civilnih stanovnika iz opkoljenog Vukovara, uključujući 2000 djece. Za neke je 'sporan' bio i posljednji radijski izvještaj legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, kojeg su zločinci dva dana kasnije ubili na Ovčari, pa je Zovku bilo priprijećeno i sudskom tužbom.

Nakon što se činilo da se bura napokon stišala, vijećnici Programskog vijeća HRT-a zatražili su jučer od Uprave HRT-a da se očituje o Zovkovom prilogu koji su neki od njih ocijenili tendencioznim, planiranim, tempiranim i 'montiranim negdje drugdje'. Napade dijela vijećnika na novinara Zovka i urednika nedjeljnog HTV-ovog Dnevnika HND je ocijenio politikantskima napadima.

Iza napada se, smatra HND, krije jasna namjera: onemogućiti daljnja novinarska istraživanja o svim okolnostima pada Vukovara i strašnog ratnog stradanja njegovih stanovnika!

Na jučerašnjoj sjednici Programskog vijeća dogodio se napad na slobodu medija i na novinarske slobode jer istraživanje i objavljivanje istine glavni je novinarski zadatak, bez obzira koga ta istina može kompromitirati, smatra HND.

Podsjeća da je udruga vukovarskih branitelja još prije petnaestak dana uzela u obranu Hrvoja Zovka, a prikazani fonogrami o posljednjim danima obrane Vukovara objavljivani su i ranije.