TOMIĆ NA HRT-U

'Kovačević ne zna što je javni interes'

06.12.2011 u 17:17

Bionic
Reading

Programsko vijeće kao svojega kandidata za glavnoga urednika Hrvatskog radija odlučilo je predložiti Duška Radića i sad za njega traži potporu zaposlenika, kako je propisano Zakonom i Statutom HRT-a, nakon čega on u konačnici mora dobiti osam glasova da bi doista bio i izabran za glavnoga urednika Hrvatskoga radija

Prilog u nedjeljnom 'Dnevniku' HRT-a o padu Vukovara emitiran na 20. obljetnicu pada toga grada te međusobno 'razjašnjavanje' dijela članova PV-a oko teksta u Jutarnjem listu njihovih kolega Ante Tomića i Ive Goldsteina nakon što je na zadnjoj sjednici Vijeća za glavnog urednika HTV-a izabran Bruno Kovačević – teme su kojima je nadopunjen dnevni red današnje sjednice,

PV HRT-a na sljedećoj sjednici očekuje pismeno očitovanje Uprave HRT-a i glavnih urednika oko spomenutog priloga, a također će uputiti i pismeno upozorenje Upravi HRT-a te glavnim urednicima uz davanje na znanje Nadzornom odboru da je HRT kao javna televizija dužna istinito i objektivno govoriti o svim svjetonazorima i temama, ali uz poštivanje nacionalnih interesa te pridonositi poštivanju domoljublja.

Nadopunu dnevnoga reda predložio je Josip Čerina, koji je ustvrdio da se nakon spomenutog priloga u 'Dnevniku', a koji je ocijenio 'neprofesionalnim, unaprijed planiranim i tempiranim, jako neugodno osjećao kao branitelj te da je zbog tog priloga i HRT pretrpio štetu jer je pohvalan rad drugih novinara pao u drugi plan'. 'HRT nije ispunio svoju zadaću i zbog tog propusta treba tražiti odgovornost. Fonogrami su upitne vjerodostojnosti i postavlja se pitanje otkuda su i za koga je HRT odradio taj prilog te se bojim da će se takvi slučajevi događati i za druge obljetnice', ustvrdio je Čerina, naglasivši da 'o takvim pitanjima treba razgovarati, ali misli da su nespojive sa samim obljetnicama'.

Čerina je pokrenuo i raspravu o tekstu u Jutarnjem listu koji su napisali Goldstein i Tomića za koji je ustvrdio da je tu 'riječ je o neprikrivenim prijetnjama', kojima su 'autori pokušali obezvrijediti istup Vijeća i to samo zato jer je njihov doprinos i više nego minoran'. Da bi potkrijepio izrečeno, Čerina je iznio svoju analizu u kojoj je pobrojao na koliko sjednica Tomić i Goldstein nisu došli, koliko su se puta javili za riječ i jesu li i koliko puta kasnili na sjednice te ih pozvao da vrate, kako je izračunao - 6.000 kuna HRT-u pa onda nastave moralizirati.

Tomić mu se 'zahvalio na detaljno izrađenoj analizi', dok je Goldsteinu bilo 'baš zanimljivo kako je Čerina analizirao istupe njega i Tomića jer nikada ne bi do toga došao na taj način', ali i upozorio da 'ovo shvaća kao neku vrstu pokušaja cenzure, kojim nije impresioniran'. Također je najavio da se njih dvojica ne misle odreći sličnoga pisanja, za koji, istaknuli su, ne primaju nikakav honorar te je 'njihov članak bio motiviran isključivo javnim interesom bez podzemnih motiva'.

Tomić je dodao i da se on javlja za riječ onda kada misli da ima nešto za reći, ponovio da protiv Kovačevića nema ništa, nego da ga jednostavno ne smatra čovjekom za glavnog urednika, čemu u prilog, kazao je, ide i to što je, primjerice, Regionalna kronika otkazana zbog kombiniranog prijenosa košarke i skijanja, a na kojemu je Kovačević, smatra Tomić, pokazao da ne zna što je javni interes, na što mu je Kovačević odgovorio da 'daje paušalne ocjene njegovog rada', a nije primijetio to što se dogodilo u zadnjih devet ili deset dana da su na dan izbora stavili duple emisije vijesti i dodatnu emisiju na izborni dan te postizbornu emsiju i bili najgledanija televizija što se tiče izbornoga dana'.

Nakon više od dva i pol sata rasprave o spomenute dvije teme, vijećnici su se vratili najavljenom dnevnom redu i složili se da će oko pokretanja postupka za prestanak mandata članice PV-a HRT-a Sanje Ivić, i to na temelju njezinoga vlastitog zahtjeva za razrješenje, pokušati zamoliti gospođu Ivić da se ipak vrati barem dok ne bude konstituiran Sabor, koji odlučuje o imenovanjima i razrješenjima članova Vijeća.

Uoči sutrašnje zajedničke sjednice PV i Nadzornog odbora HRT-a, na kojoj će biti riječi i o prijedlogu programa rada te financijskom planu HRT-a vršitelji dužnosti glavnih urednika HTV-a i HR-a Gordana Mrđen i Duško Radić predstavili su PV programske sheme HTV-a i HR-a za 2012. godinu.

Mrđen je posebno istaknula nove projekte poput natjecanja amaterskih zborova 'Do posljednjeg zbora', emisiju o uvažavanju različitosti 'Znaš li tko si?' te emisiju o poduzetništvu i inovacijama 'Hrvatski zmajevi'. Međutim, kao što se već moglo čuti, moguće je ukidanje emisija 'Globalno sijelo', 'To je Europa', 'Paralele', 'Oko globusa', 'Euromagazin', 'Peti dan' i 'Animatik'. Razlog je nedostatak novca, no to objašnjenje nije zadovoljilo predsjednicu PV-a Nadu Zgrabljić Rotar, a podsjetila je i na nezadovoljstvo nevladinih udruga (GONG te Kuće ljudskih prava), koje su na tu temu poslale i otvoreno pismo, u kojemu izražavaju 'zabrinutost nad smanjivanjem proizvodnog plana za spomenutih sedam profiliranih javnih sadržaja'.

Mrđen je kazala da ni njoj nije lako jer su neke od tih emisija vezane i uz njezino v.d. glaven urednice, a Kovačević je kazao da se sve te emisije ne moraju ukinuti, nego biti supstituirane, a Viktorija Car zaključila je da bi za pravu raspravu na tu temu trebao biti prisutan i netko iz Ravnateljstva kako bi objasnio financijski dio cijele priče, o čemu bi moglo biti riječi na sutrašnjoj sjednici.