INTERVJU AUSTRIJSKOM RADIJU

Mesić: Slovenija blokira europski tisućljetni projekt

02.04.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Slovenija je prilikom ulaska u Europsku uniju prevarila Bruxelles tvrdnjom da su granična pitanja sa susjedima riješena, a sadašnjom blokadom Hrvatske zaustavlja europski projekt tisućljeća, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru koji je u četvrtak emitirala austrijska državna radiopostaja OERF 1

'Oni (EU) su vjerovali Sloveniji koja je tvrdila da su sva bilateralna pitanja sa susjedima riješena i na osnovi toga je Slovenija i primljena u EU', rekao je Mesić odgovarajući na pitanje je li Bruxelles pogriješio kada je Sloveniju unatoč neriješenim bilateralnim pitanjima primio u EU.

Hrvatski predsjednik je u razgovoru za informativni program austrijskog radija još jednom iznio mišljenje da hrvatsko-slovenski granični spor mora biti riješen pred međunarodnim sudom.

'To je sukob oko činjenica i kao takav može biti riješen samo pravnim putem. Političari ne mogu povlačiti granice. Da su mogli, to su već mogli učiniti hrvatski i slovenski političari dosad i zato mislim da taj problem ne mogu riješiti niti političari s neke druge razine', rekao je Mesić. On je ustvrdio da postoji opasnost da se spor između političara prenese i na građane, 'što ne bi bilo dobro'.

Hrvatski predsjednik je iznio mišljenje da je hrvatsko-slovenski spor probio okvire bilateralnog te da se pretvorio u europski problem.

'Slovenija blokira europski tisućljetni projekt, projekt ujedinjenja, jer Slovenija zbog bilateralnog pitanja ne zaustavlja samo Hrvatsku nego i cijelu jugoistočnu Europu na putu ka EU', rekao je hrvatski predsjednik te zaključio da Bruxelles ne smije izlaziti ususret jednoj članici kada ona očigledno nije u pravu.

Mesić je na kraju razgovora ustvrdio da Slovenija usmjerava vodu na mlin onim članicama Europske unije koje su protiv daljnjih proširenja.

'Još uvijek ima zemalja koje nisu shvatile da tisućljetni projekt proširenja mora provesti ova generacija', rekao je Mesić i dodao da će 'ujedinjena Europa bez unutarnjih granica' biti 'najvažnijim čimbenikom mira u svijetu' te da nije dobro kada neke zemlje tom cilju stoje na putu.