MESIĆEVO PRISJEĆANJE NA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

'Da sam bio ubijen u Banskim dvorima, umjesto mene bi došao Srbin veći od svakog Srbina'

07.10.2011 u 19:47

Bionic
Reading

Hrvatska je neovisnost proglasila 8. listopada 1991. godine, dan nakon raketiranja Banskih dvora, a bivši hrvatski predsjednik i tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić u razgovoru za 'Dnevnik' Nove TV prisjetio se tih dramatičnih trenutaka

Dva vojna zrakoplova tadašnje JNA 7. listopada 1991. nešto iza 15 sati ispalili su rakete na Banske dvore, od kojih su dvije pogodile cilj i Dvori su pretrpjeli velika oštećenja.

Banski dvori u to su vrijeme bili sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u vrijeme napada bio u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića.

Trojac je razgovarao o napetoj situaciji u Jugoslaviji i potrebi Hrvatske da proglasi neovisnost i nakon ručka napustili su prostoriju u koju je pet minuta nakon njihovog odlaska udarila raketa.

Mesić se u razgovoru za 'Dnevnik' Nove TV prisjetio dramatičnih trenutaka: 'Da smo ostali dulje na ručku, mnogi od nas bi poginuli i nakon eksplozije to je takva prašina bila kao kad se dogodi najveći požar. Mi jedan drugoga nismo vidjeli i mi smo, držeći će se za ruke, izašli iz zgrade gdje su nas već dočekali novinari koji su nas pitali što se dogodilo, a ja sam im rekao – rat, rat je počeo.'

'Da sam ja bio ubijen u tom atentatu, na moje bi mjesto došao potpredsjednik Branko Kostić, koji je bio Srbin veći od svakog Srbina iako je Crnogorac, a da je poginuo predsjednik Tuđman, u Hrvatskoj bi došlo do velike konfuzije', naglasio je Mesić, zaključivši da je bila riječ o 'dogovoru u vrhu Srbije kod Slobodana Miloševića da se likvidira hrvatski vrh i da vojska preuzme vlast'.