LUKSUZNA OPREMA NA 5.000 KVADRATA

Srakić obnavlja svoje dvore za 50 milijuna kuna?

06.10.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Obnova zgrade Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije u središtu Osijeka, kako piše Jutarnji list, premašila je najavljeni iznos od 35 milijuna kuna te sada stoji 50 milijuna kuna. Zdanje u središtu Osijeka, koje je nekoć bila Plućna bolnica, prostire se na pet tisuća četvornih metara a objekt je navodno obnavljan najskupljim materijalima te je luksuzno opremljen

Podovi su obloženi posebno izrađenim parketom od kuhanog bagrema, tapete u svim prostorijama najbolje su kvalitete a sanitarije su od vrhunskog porculana i kaljenog stakla. Stropove krase raskošni lusteri a do jedinog, prvog kata vod lift.

Navodno su pločice u prizemlju, na zahtjev nadbiskupa Marina Srakića, koji je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, posebno rezane kako bi od njihove standardne veličine 60x60 centimetara bile smanjene na trostruko manju dimenziju.

Srakić, piše Jutarnji, nije bio zadovoljan ni postavljenim tapetama, pa su skidane i zamijenjene novima. Stepenište je također raskošno izvedeno, rukohvati su od hrastovine, a stepenice opločene pečenim granitom i mramorom.

Kada je obnova počela, govorilo se da će radovi stajati 35 milijuna kuna, no prema procjeni građevinskog stručnjaka koji je nedavno obišao gradilište, iznos je dostigao 50 milijuna kuna.

U zgradi Vikarijata inače se nalaze dva prostrana biskupska apartmana s kupaonicama i sanitarnim čvorovima te sedam manjih apartmana za svećenike smanje raskošnim sanitarnim čvorom. Tu je i salon za svečana primanja, velika kuhinja s blagovaonicom te četiri gostinjske sobe.

U prizemlju i suterenu su prostori za obavljanje administrativnih prostora te uredi, među kojima je i tiskovni ured. U drugoj zgradi, koja je s glavnom povezana toplim hodnikom nalazi se velika dvorana koja može primiti oko 350 osoba, a u toj će zgradi biti i stan za domara, ali i prostorije za rekreaciju i druge sadržaje.