PISMO NAMJERE ZA PROFESIONALNU ETIKU

Vijeće za medije kao korak prema boljem novinarstvu?

04.10.2011 u 17:05

Bionic
Reading

Uoči osnutka Vijeća za medije, samoregulatornog tijela koje će pratiti kršenja etičkih standarda u tiskanim i elektroničkim medijima, predstavnici novinara i nakladnika potpisali su danas u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu pismo namjere

Potpis na pismo namjere, uz potporu Ministarstva kulture, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske gospodarske komore i Zaklade Konrada Adenauera, stavili su predstavnici HND-a, Udruge novinskih izdavača, Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, Hrvatske radiotelevizije, Nove TV, RTL televizije i Udruge internetskih portala.

Zamisao o osnutku toga samoregulatornog tijela nastala je još 2006, ali zbog nedostatka volje nije bila ostvarena, pa je ponovno pokrenuta prošle godine, rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, ističući da je pitanje etike važno za svaki medijski prostor, posebice u ovom trenutku za hrvatski. Smatra da je osnutak vijeća koje će nadzirati kršenje etičkih načela u medijima 'bolji pristup nego da se zakonskim odredbama pokuša intervenirati u taj prostor'.

Takvo mišljenje ne čudi s obzirom da se ni zakoni o medijima koji postoje ne poštuju, a Duka smatra da 'stanje u hrvatskome medijskom prostoru nije zadovoljavajuće jer se inače ne bi krenulo u osnivanje takvog tijela', pa je zaključio da 'žele učiniti profesionalizam i novinarstvo boljima'. Kakva je situacija u medijima, koja nimalo nije sjajna, i tko je i iz kojih razloga za to odgovoran, nitko od prisutnih predstavnika nakladnika i novinara koji su se skupili potpisati pismo namjere o ideji koja je sazrila u 'zanimljivo' vrijeme, nije želio kazati ni riječi.

Međutim, izražavajući zadovoljstvo osnivanjem Vijeća, predstavnik Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević ustvrdio je da se 'često priča o slobodi novinarstva, ali ta sloboda podrazumijeva i odgovornost'. Ministar kulture Jasen Mesić, inače iz resornog ministarstva za medije koje uglavnom djeluje kao da toga nije posve svjesno, rekao je da se osnutkom Vijeća za medije, što predviđa uredba Europske unije iz 2007, u Hrvatskoj ostvaruju europski standardi.

Zasad je novac osiguran samo za početak rada Vijeća, koje bi trebalo biti financirano novcem Vijeća za elektroničke medije i organizacija koje u njemu sudjeluju. Međutim, točan model financiranja još nije utvrđen, ne zna se ni kada će točno biti održana osnivačka skupština, a i temeljni dokumenti o Vijeću su još u izradi, pa se ne zna ni koji će biti kriteriji rada. Zna se tek da će Vijeće imati 16 članova, premda nije pojašnjeno koji će to biti, a Vijeće neće imati niti pravih sankcija, naime, novčane kazne nisu predviđene, nego će medij, pod uvjetom da su njegovi predstavnici uopće pristali biti dijelom Vijeća, trebati objaviti odluku Vijeća ako ono na temelju pritužbe utvrdi da je taj medij prekršio etička načela.

Za one kojima nije baš jasno čemu služi Vijeće za medije koje će procjenjivati etiku i profesionalnost novinara koji su često sami na udaru nakladnika vlasnika, kad već postoji HND-ovo Vijeće časti, a da razlog nije samo puko ispunjavanje ili kopiranje zadanih ili sličnih formi ili novo sredstvo mogućega pritiska budući da postoji ozbiljan raskorak između slobode medija i slobode novinara, Duka je pokušao objasniti time da će 'Vijeće biti šire, gdje je posebno važno da su nakladnici unutra jer su suodgovorni za sve ono što se događa u medijima'. Konkretni primjeri na koje bi se referirala ova inicijativa od strane potpisnika, pa ni Duke nisu spominjani, čak niti na novinarski upit, a Duka je u samostalnoj izjavi novinarima na izravan upit ipak priznao da bi predmet interesa Vijeća mogao biti slučaj novinara koji izmisli intervju s bivšim premijerom, a nakon toga se ništa ne dogodi.