OBJEKTIVNOST I NEPRISTRANOST

Hrvatska i dalje nema Vijeće za medije

04.10.2011 u 20:16

Bionic
Reading

Od svih europskih zemalja, samo Hrvatska, Francuska i Slovenija nemaju vijeće za medije koje bi brinulo o etičnosti izvještavanja i zato sami novinari moraju brinuti da pišu objektivno i nepristrano, poštujući pravo na privatnost, rečeno je danas na Okruglom stolu o novinarskoj etici u Zadru

'Većina hrvatskih novinara ipak zna što i kako treba raditi i zna zadržati to profesionalno dostojanstvo, razum i integritet. Ako novinare netko natjera da nešto neetično napravi, mi novinari smo odgovorni, a oni koji su nas natjerali, bili to vlasnici, političari oglašivači, urednici ili bilo tko drugi, ostaju sakriveni, a sramota ostaje na novinaru koji mora snositi posljedice,' istaknuo je dr. Stjepan Malović s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta, koji upozorava da se na etičnost i poštivanje privatnosti najmanje pazi na internetskim portalima.

Skup je organiziran s ciljem da se regionalne redakcije podupru u naporima da zadrže objektivno i nepristrano pisanje. Upravo se na taj način treba suprotstaviti 'berluskonizaciji' i 'tabloidizaciji' medija koja je sve prisutnija , istaknuo je Ognjen Zlatev, direktor Medijskog centra u Sofiji i predstavnik Mreže medijskih centara Jugoistočne Europe.

Okrugli stol su organizirali Europska komisija, UNESCO i Zadarsko Sveučilište. Domaćin je bila redakcija Zadarskog lista.