OBLJETNICA MASAKRA U VARIVODAMA

Zločinci i dalje slobodno šetaju

28.09.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Do danas, na obljetnici masakra u Varivodama, ni jedna osoba još nije pravomoćno osuđena za kazneno djelo ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje, poručuju Vesna Teršelič, direktorica Documente - Centar za suočavanje s prošlošću, Zoran Pusić, čelnik Građanskog odbora za ljudska prava i Katarina Kruhonja, voditeljica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka

Na dan sjećanje na žrtve masakra u selu Varivode želi se još jednom informirati hrvatsku javnost i podsjetiti sve relevantne Vladine institucije na neizvršenu obavezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja te obavezu osiguravanja obeštećenja i priznanja gubitaka obiteljima nevino ubijenih žrtava.

U noći 28. rujna 1995. godine, pripadnici hrvatskih postrojbi u Varivodama su brutalno i bez povoda smaknuli devetoro osoba, od kojih je najmlađa imala 60, a najstarija 85 godina. Žrtve zločina bili su srpski civili starosjedioci: Jovan Berić, Marko Berić, Milka Berić, Radivoj Berić, Marija Berić, Dušan Dukić, Jovo Berić, Špiro Berić i Mirko Pokrajac izrešetani su mecima, uglavnom na pragovima vlastitih domova, i to gotovo dva mjeseca nakon prekida ratnih djelovanja tijekom Oluje.

Do danas ni jedna osoba još nije pravomoćno osuđena za kazneno djelo ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje. U nepravomoćnoj presudi MKSJ-a u predmetu Gotovina, Čermak, Markač se okrivljenicima na teret stavljaju i progoni, deportacije i prisilna premještanja, pljačkanja javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje, nehumana djela i okrutno postupanje te nereagiranje na zločine počinjene na nižim razinama što uključuje i ubijanje civila, između ostalog i u Varivodama.

Za zločine se sumnjičilo četvoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon presude pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, kazneni postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza, čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja. Ni devet godina nakon završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te nije započet progon počinitelja tog zločina. Obitelji žrtava, tražeći zadovoljštinu od Republike Hrvatske na općinskim i županijskim sudovima, doživjele su nove udarce pravosuđa koje je njihove tužbe odbilo te im dosudilo naplatu parničnih troškova.

Prošle je godine u listopadu otkriven novi spomenik u Varivodama uz komemoraciju, a u nazočnosti predsjednika RH Ive Josipovića. Teršelič, Kruhonja i Pusić pozivaju nadležne pravosudne institucije da napokon naprave sljedeći korak prema procesuiranju zločina u Varivodama, drugih zločina u vrijeme i nakon VRA Oluja i svih drugih ratnih zločina. Sve zločine treba procesuirati bez obzira na to tko je počinitelj, a tko je žrtva, jer zločin, ma čime bio potaknut nema ni naciju ni vjeru, nego samo obilježje zla i stoga ničim ne može biti opravdan, kao što se ne može opravdati ni njegovo neprocesuiranje, kaže se u njihovom priopćenju.