KOSOR U 'VJEROVALI ILI NE' ISTUPU

'Svečano obećavam da ćemo izborne jedinice urediti u sljedećem mandatu!'

Bionic
Reading

Nakon dva mjeseca saborski su zastupnici opet sjeli u klupe kako bi održali posljednju sjednicu prije raspuštanja. Kao i uvijek, nova sjednica započela je aktualnim prijepodnevom, u kojem zastupnici mogu postaviti pitanje premijerki Jadranki Kosor i članovima Vlade. Kako su priliku za to imali prije pet i pol mjeseci, bit će zanimljivo vidjeti na koji će način oporba pokušati izbaciti vladajuće iz takta

Na početku same sjednice predsjednik Sabora Luka Bebić zastupnike je zamolio da budu pristojni i da se drže saborskog reda i poslovnika, s obzirom na to da su aktualna prijepodneva znala biti itekako burna.

Prva je tenzije podigla SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović, koja je podsjetila na malverzacije u Carini. 'Nekidan ste izjavili da vam prijetimo da će svi HDZ-ovci biti maknuti s funkcija kada dođemo na vlast. To nije točno i očito vas je netko obmanuo. No, sindikat carine nije vas obmanjivao kada vas je upozorio na nepravilnosti. Upozoravala sam vas i ja i, dapače, na jednom prijašnjem aktualnom prijepodnevu sam vas pitala kada ćete smijeniti Mladena Barišića. Mislite li da bi barišiće trebalo smijeniti s funkcija?', upitala je Antičević Marinović

'To je vaš kolega iz stranke Slavko Linić u intervjuu rekao da će svi koji nisu za vas biti izbačeni s funkcija. Jedan vaš drugi kolega najavio je dolazak na vlast s britvama. Britava, sjekira i linčevanja se ne bojimo i neće vam proći ona da ćete dobro paziti što radi Bajić. To vam proći neće jer je vrijeme komunizma odavno prošlo', odgovorila je Kosor, na što joj je Antičević-Marinović dobacila da je 'zadnja obrana ona da smo svi isti'.

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović bocnuo je Kosor pitanjem o Ini i Molu, upitavši je li istina da su Predsjedništvo HDZ-a i HDZ-ova vlada bez opravdanih razloga jednoglasno donijeli odluku o prepuštanju upravljačkih prava nad Inom Molu i slaže li se da je onaj tko našteti strateškim interesima Hrvatske, u koje Ina spada, počinio djelo veleizdaje.

Kosor
je, umjesto odgovora na postavljeno pitanje, uz opasku Jovanoviću da se 'ona s njim ni u čemu ne slaže', kazala da je njoj njegovo toleriranje kriminala u SDP-ovim redovima, a ukazivanje na druge, nepodnošljivo i potom ga podsjetila na poslovanje Grada Rijeke u kojemu je Državna revizija utvrdila nenamjensko trošenje sredstava te na slučaj Riječkih tržnica.

'Dakako da je Vlada učinila sve da bi Ina vratila dug od gotovo dvije milijarde kuna i Ina je zahvaljujući naporima moje vlade vratila dug uplativši ga u proračun. Što se tiče istraga koje su još u tijeku, budite sigurni da smo ja i svi moji kolege pomogli da se rasvijetle neke činjenice i sigurna sam da će istina brzo izaći na vidjelo i da ćemo imati prilike puno puta objašnjavati tko je prodao Inu ispod cijene, tome ću se osobno posvetiti i za to ćete jednoga dana morati odgovarati pred nadležnim institucijama', poručila je Kosor Jovanoviću

Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a i Vlade, dobio je optužnicu zbog Ine, ali tu odluku nije donio sam, već je za tu nju dobio jednoglasnu potvrdu Vlade i HDZ-a, podsjetio je Jovanović Kosor, kazavši: 'Interes vlastite zemlje prodan je drugoj zemlji. Zar se tako čuva Hrvatska?'

SDP-ova Nada Čavlović-Smiljanec od Kosor je zatražila da umirovljenicima objasni zašto su im mirovine pale na 49 posto plaće. 'Vi biste isto tako morali reći građanima, pogotovo umirovljenicima, zašto ste vi rekli da duga nema i da ga nećete vraćati bez obzira na odluku Ustavnog suda. Mi smo počeli vraćati dug i do sada smo vratili više od osam milijardi kuna. Naša briga za umirovljenike je stvarna. Međutim, vi biste mogli objasniti ratnim vojnim invalidima zašto im je vaša Vlada smanjila prava za 60 posto, radi se o umirovljenicima. Sada je vrijeme da vi odgovorite na ta pitanja', kazala je Kosor, optuživši pritom SDP-ovku da u sabornici vodi predizbornu kampanju.

HDZ SE U NAPADIMA FOKUSIRAO NA ČAČIĆA

Međutim, iako su iz oporbe počeli udarati po HDZ-u, HDZ-ov Davor Huška prisjetio se HNS-ovog šefa Radimira Čačića priupitavši ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka je li policija počela istraživati navode iznesene u knjizi o Čačiću, u kojoj se opisuju malverzacije u Coningu.

'I policija i DORH uzimaju u obzir sve javno dostupne informacije. Policija je o sadržaju knjige obavijestila DORH i istražne radnje su započete', odgovorio je Karamarko.

Čačić, točnije njegova imovina bila je predmet pitanja još jednog HDZ-ovog zastupnika Josipa Salapića također ministru Karamarku, kojega je pitao je li moguće protiv Čačića zbog, kako smatra Salapić, njegovog lažnog iskaza u dijelu oko imovine, danog pred mađarskim sudom gdje mu se sudi zbog prometne nesreće, pokrenuti postupak protiv šefa HNS-a, koji tvrdi da ima plaću od 1.000 eura, a zapravo ima imovinu u vrijednosti od 60 milijuna eura, prema pisanju medija. Karamarko mu je kazao da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenoj odgovornosti jer okrivljenik ne podliježe progonu zbog mogućeg lažnog iskaza, ali da misli da je ovdje riječ o moralnom pitanju.

HDZ-ovoga Josipa Đakića zanimao je odgovor ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića na pitanje može li hrvatska država zaštititi svoje građane od vozača koji opetovano skrivljuju prometne nesreće, apostrofirajući pritom HNS-ovog šefa Radimira Čačića. 'Imamo sigurnosne mjere i naravno da država može jamčiti sigurnost, u pripremi je i novi kazneni zakon gdje je su sankcije još pooštrene, a činjenica je da je ovdje došlo do djela u susjednoj državi Mađarskoj, gdje se i vodi postupak', kazao je Bošnjaković. Đakić ga je na to zamolio pisani odgovor na pitanja je li Čačiću oduzeta dozvola i, ako nije, tko je od sudaca za to odgovoran te zašto na njega nije primijenjena ista mjera kao i na sve druge.

BAUK: JEDINA CRVENA OPASNOST JE CRVENO NA TEKUĆIM RAČUNIMA GRAĐANA

SDP-ov Daniel Mondekar priupitao je pak premijerku Kosor kako je Kukuriku koalicija mogla prepisati predizborni program od HDZ-a, kada su okosnica programa oporbe projekti koje je Vlada odbila, tj. nije napravila.

'Sve što ste nabrojali mi jesmo napravili – mi smo proveli mjere protiv nelikvidnosti, tragikomično je i skandalozno da ne znate da je ovo prva Vlada koja je smanjila parafiskalne namete, ne znate da smo jasno rekli da oni koji studiraju redovito imaju besplatan studij, morali ste znati da je jedan od prvih poteza uređenje državnih poduzeća, morali biste to znati', govorila je Kosor Mondekaru, mašući pritom predizbornim programom HDZ-a.

'Najbolja slika onoga što ste napravili je pad BDP-a, rast nezaposlenosti, rast duga, rast nezaposlenosti te opća krađa državnog novca', dobacio joj je Mondekar

Prije postavljanja svojega pitanja, IDS-ov Damir Kajin dometnuo je da bi trebalo prekinuti aktualni sat jer je sve počelo ličiti na sudnicu, a onda upitao zašto se danas prodaje Croatia osiguranje i zašto se čini isto što se činilo s Inom? Kazao je da se boji da se CO namješta jednoj tajkunskoj organizaciji te ga zanima može li se ono zaštititi od preuzimanja. Kosor mu je kazala da se te dionice ne prodaju, nego su prenesene, te da država ostaje u pretežitom vlasništvu, a dionice su prenesene da bi se našao novac za povrat rate duga umirovljenicima. Kosor je najednom ustvrdila i da ona nije prilikom glasovanja Fonda hrvatskih branitelja bila za prodaju Ine Mol-u. Kajin se složio da dug umirovljenicima treba vratiti, ali ne na takav način, nego zašto ne bi napravili radničko dioničarstvo.

'Na što ste mislili kada ste rekli da postoji opasnost od crvene Hrvatske?' upitao je Kosor SDP-ov Arsen Bauk. 'Na prijetnje britvom sam mislila. Na prijetnje koje nam upućujete i gdje se SDP postavlja kao sudac i egzekutor. I što se prijetite da ćete paziti što radi Bajić i sudovi. To je skandalozno ponašanje. To je crvena Hrvatska jer smo te metode vidjeli u doba komunizma. Namjeravate ukinuti i zabraniti HDZ i nakon toga ovi s britvom nas misle potjerati na Goli otok. Ta crvena Hrvatska kakvu vaši drugovi sanjaju neće se ostvariti jer je HDZ koji je stvarao državu potreban Hrvatskoj', vikala je Kosor

'Takve Hrvatske s pravosuđem koje je sada i koje će biti ne morate se bojati. Puno više su štete su nanijeli vaši s torbama nego ovi s britvama. Kada spominjete bivši sustav – sve što se dogodilo protiv ljudskih prava, mora biti kažnjeno, ali što moramo prestati govoriti je to da oni koji su bili u Komunističkoj partiji počnu spominjati crvenu Hrvatsku. Jedina crvena opasnost je crveno na tekućim računima građana koji loše žive, a ostalo je puka predizborna retorika i demagogija', replicirao je premijerki Bauk.

'Prije četiri godine Ivo Sanader, vaš prethodnik, obilazio je Hrvatsku sa svojim ministrima i obilazio Hrvatsku i davao mnoga obećanja i polagao mnoge kamene temeljce. Budući da ste u tim mnogim prilikama bili s njim kao njegova desna ruka, recite nam što je od tih projekata okončano i stavljeno u funkciju', pitala je SDP-ova Nadica Jelaš premijerku Kosor.

'Ne mogu vam to sve nabrojati jer će me predsjednik Sabora prekinuti i što ću onda', kazala je Kosor pa dodala da se gradi žestoko i punom snagom: 'U ovom je trenutku 20 milijardi kuna projekata u realizaciji.' Međutim, na to joj je Jelaš kazala da 'opet odgovara tako da ne kaže ništa' i 'u maniri svojega prethodnika, čija je nasljednica, opet polaže kamene temeljce i najavljuje iste projekte kao i on'. 'Sve je to loša repriza već viđenog filma - prazna, lažna i neodgovorna obećanja', zaključila je Jelaš u replici Kosor.

HOLY PITA O POPISU BIRAČA, KOSOR ODGOVARA PITANJEM O ZAGREBU

Registar državnih i javnih službenika trebao je, prema najavama Vlade, biti gotov do travnja ove godine, a i ministar Davorin Mlakar najavio je da će dati ostavku ako ne bude gotov do tada, podsjetila je SDP-ova Biserka Vranić, pitajući Kosor što je s tim registrom. Premijerka je ustvrdila da je taj posao gotov, ali i kazala Vranić da bi to pitanje trebala postaviti Mlakaru te opet ponovila da će SDP provoditi čistke ako dođe na vlast. 'Ministri uglavnom rade ono što vi od njih očekujete', objasnila je Vranić Kosor i kazala da oporba ima puno pametnijeg posla od revanšizma o kojem govori Kosor.

SDP-ova Mirela Holy premijerku Kosor je upitala kada će urediti popise birača, s obzirom na to da je broj birača sada gotovo jednak broju stanovnika. 'Već smo u nekoliko navrata upozoravali da su popisi birača nesređeni. Vi ste odmahivali rukom i govorili da ne govorimo istinu i da će se to srediti do izbora. Zašto to niste ispravili i ništa niste poduzeli?' pitala je Holy.

'O, itekako smo puno napravili i radili na uređenju Hrvatske kao pravne države. Zaista smo puno napravili. Što se tiče propisa o izbornim jedinicama, u skladu s odlukom Ustavnog suda, svečano obećavam da ćemo novo uređenje izbornih jedinica i sve vezano uz izbore učiniti u sljedećem mandatu. A vi, bilo bi dobro da, s obzirom na to da ste aktivni u Zagrebu, napravite nešto po pitanju stanja u Zagrebu. Ja dobivam tisuće pisama građana o Zagrebu. Ako ne znate urediti vrtiće, kako biste uređivali išta drugo', kazala je Kosor održavši Holy bukvicu o stanju u Zagrebu iako se pitanje SDP-ovke odnosilo na popis birača.

Pravi okršaj zbio se između Kosor i SDP-ovog Ranka Ostojića, kojeg je premijerka spominjala u gotovo svakom svojem odgovoru kao čovjeka koji 'britvom prijeti HDZ-u'. 'Gospođo Kosor, predsjednice Vlade, i to i moje Vlade, kada želite britvom rezati istinu, onda to radite s dokazima. Moje pitanje je jednostavno - jeste li bili na sjednici predsjedništva HDZ-a kada je donesena odluka o prepuštanju upravljačkih prava Ine Molu?', upitao je Ostojić

'Niste vi istražitelj, niste Bajić ni Cvitan da mi postavljate ovakva pitanja. Reći ću vam – bila sam na svim sjednicama predsjedništva, ali takva odluka nije donesena. Niste istražitelj, nego samo saborski zastupnik i bivši šef policije. No, odgovorite vi meni onda, kako je bilo moguće da se, kada ste bili šef policije nenamjenski potrošilo 28 milijuna kuna i da je tada jedan član vaše stranke pravomoćno osuđen za zlouporabu položaja? Nećete se igrati ni suca, ni istražitelja, ni DORH-a, ni USKOK-a jer to pravna država ne dozvoljava', kazala mu je Kosor

Kakva je situacija s istragama oko komunističkih zločina, pitao je HDZ-ov Ivan Bagarić ministra Karamarka, koji mu je kazao da se 'dovršavaju dva važna predmeta koja su u završnoj fazi, a za koja misli da će biti probijanje leda', pri čemu se požalio da po pitanju razrješavanja takvih zločina nedostaje konsenzus i da se ne može time baviti samo jedna stranka'.

SDP-ovog Marina Jurjevića interesiralo je na čemu premijerka Kosor temelji 'apsurdnu tezu da će borba protiv korupcije prestati kada Kukuriku koalicija dođe na vlast'. 'Na temelju rezultata i da su 2009. pregovori bili blokirani i da smo napravili sve da se odblokiraju i zatvore sva poglavlja. Zašto govorimo da vi niste spremni na borbu protiv korupcije - to govore činjenice, i knjiga koja govori o putu Čačića i primjeri iz Rijeke', kazala je Kosor, podsjetivši oporbu pritom da nije htjela podržati Bajića u Saboru.

'Stalno govorite da treba kucati na vrata SDP-a. Otpast će vam ruka jer iza tih vrata nema kriminala', zaključio je Jurjević