PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA

Porazan broj žena u hrvatskoj politici

27.09.2011 u 20:34

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik podsjetila je političke stranke, u kontekstu skorih parlamentarnih izbora, kako su obvezne poštivati načela uravnotežene zastupljenosti spolova, odnosno da na izbornim listama zastupljenost jednoga spola nije ispod 40 posto

U priopćenju što ga je danas uputila javnosti, pravobraniteljica Lukač Koritnik navodi da je Zakon o ravnopravnosti spolova kao uravnoteženost definirao sudjelovanje osoba obaju spolova na izbornim listama, pri čemu zastupljenost jednoga spola ne pada ispod 40 posto.

Dodaje kako na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. ni jedna politička stranka, odnosno nezavisna lista, nije osigurala zakonom utvrđenu uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama pa je u Hrvatski sabor izabrano 'poražavajućih' 20,9 posto žena, a time se Hrvatska stavila uz bok članica Europske unije s najnižom zastupljenošću žena u nacionalnom parlamentu.

Pravobraniteljica Lukač Koritnik također podsjeća da su 2007. na 258 izbornih lista žene bile zastupljene tek s 29,9 posto te ocijenjuje kako je posebice zabrinjavajući podatak da su tek tri liste zadovoljile zakonsku obvezu razmjerne zastupljenosti spolova, a da je situacija još gora ako se u obzir uzmu nositeljska mjesta; naime, od 258 nositeljskih mjesta, žene su zauzele tek 14,2 posto.

U vezi s navedenim podatcima o podzastupljenosti žena na izbornim listama pravobraniteljica naglašava kako na predstojećim parlamentarnim izborima političke stranke još uvijek same odlučuju o načinu na koji će osigurati uravnoteženu zastupljenost. No, od sljedećeg izbornog ciklusa političke strane imati će izričitu zakonsku obvezu izraditi i implementirati sustav pozitivnih mjera temeljenih na spolno uvjetovanim preferencama, kojima će osigurati sudjelovanje žena na izbornim listama razmjerno njihovom udjelu u stanovništvu, dodaje u pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U članicama Europske unije postoji jasan trend uvođenja zakonskih pozitivnih mjera kako bi se osigurala uravnotežena zastupljenost žena u političkim predstavničkim tijelima (Belgija, Francuska, Portugal, Slovenija, Španjolska) ili dobrovoljnih (Austrija, Češka Republika, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo), ističe se u priopćenju.

Pravobraniteljica Lukač Koritnik je, koristeći svoje ovlasti iz Zakona o ravnopravnosti spolova, uputila svim registriranim strankama preporuku da na idućim parlamentarnim izborima prihvate postojeći europski trend te izrade sustav dobrovoljnih pozitivnih mjera kojima će osigurati stvarnu provedbu zakonske obveze poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti spolova na izbornim listama.

'Smatram kako bi za hrvatski izborni kontekst bio posebno koristan model pozitivnih mjera kojim se jamči: najmanje 40 posto osoba jednog spola na izbornoj listi; te par-nepar raspored žena i muškaraca na izbornoj listi, a posebno u prvih 20 mjesta na listi', zaključuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.