nacionalni plan

Ured za ravnopravnost spolova: Treba drastično povećati kazne za ubojstvo žena

24.11.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Kazne za ubojstvo žena su preslabe, nisu odvraćajuće te ih je potrebno drastično povećati, poručila je u petak ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac- Radin na predstavljanju publikacije Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova do 2027.

"Kazne su preslabe, nisu odvraćajuće, kazne trebaju biti za svaki oblik nasilja puno veće. Potrebno je podizati svijest javnosti o tome da je svaki oblik nasilja nad ženama neprihvatljiv", kazala je Štimac-Radin na predstavljanju publikacije Nacionalnog plana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Smatra da je u cilju smanjivanja nasilja nad ženama najvažnije drastično povećati kazne za ubojstvo žena. Prema podacima MUP-a, lani je, kaže, ubijeno 13 žena, a ove godine sedam, no još se uvijek čekaju službeni podaci. Štimac Radin je istaknula i da je u Nacionalnom planu za ravnopravnost spolova do 2027. , koji je zajedno s pripadajućim akcijskim planom usvojen u ožujku, najviše mjera posvećeno suzbijanju nasilja nad ženama.

Plan sadrži sedam prioriteta koje predstavljaju najveće izazove, 17 nositelja mjera i 33 mjere te su osigurana financijska sredstva veća od 36 milijuna eura. Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga istaknula je da je nasilje nad ženama veliki društveni problem te sprečavanje nasilja mora biti jasna i nedvosmislena društvena vrijednost koja će se poštovati. Žene su žrtve u gotovo 90 posto svih kaznenih djela teškog nasilja u obitelji. U proteklih pet godina u gotovo polovini svih ubojstava žrtve su bile žene, od čega su 75 posto slučajeva počinitelji bile ženama bliske osobe, navela je Šimpraga. Izrazila je uvjerenje da Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027. i pripadajući akcijski plan mogu odgovoriti na potrebe društva u pogledu promocije ravnopravnosti i biti poluga za stvarno ostvarivanje ravnopravnosti.

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandžić

"Vjerujem da će ovi dokumenti, kao i jasna politička predanost i volja dovesti do konkretnih rezultata koje svi želimo iščekujemo, a to je smanjenje nasilja, bolja informiranost i zaštita žrtava nasilja, ali isto tako i pravedan, brz i učinkovit sustav kažnjavanja nasilnika", poručila je. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić kazala je da će se zakonodavnim izmjenama, paketom zakona urediti na cjelokupan i sveobuhvatan način zaštita žrtve, a njima će se od pravosuđa i policijskih tijela tražiti brže i strože postupanje. "Imamo novo kazneno djelo (femicid) u prijedlogu kao posebnu okolnost koja se mora utvrditi da bi se procesuiralo to ponašanje i na taj način isto šaljemo i poruku društvu da dajemo vjeru u zaštitu ženama da je to ponašanje neprihvatljivo u svakom smislu", poručila je. Uz brzo procesuiranje, naglasila je važnost prevencije te međuresorne suradnje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'