Hrvatska POKREĆE SE KAZNENI POSTUPAK

Sanader po treći put ostaje bez imuniteta

Nakon skidanja imuniteta za pritvor te za pokretanje kaznenog postupka u slučaju Hypo, bivši premijer Ivo Sanader danas će opet biti tema sjednice saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Naime, i ovaj put je skidanje imuniteta zatražio USKOK, i to kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak zbog uzimanja mita u slučaju INA-MOL

USKOK je ovaj put od Mandatno-imunitetnog povjerenstva zatražio skidanje imuniteta Sanaderu kako bi se pokrenuo kazneni postupak zbog primanja 10 milijuna eura mita radi kojih je bivši premijer 2008. MOL-u predao upravljačka prava u Ini te iz poslovanja izuzeo plinski biznis.

S obzirom na to da je zahtjev MIP-u poslao USKOK, gotovo je sigurno da će članovi povjerenstva pozitivno odgovoriti na taj zahtjev. 'Dosadašnja je praksa bila da se, kada skidanje imuniteta traži DORH ili USKOK, u tom slučaju daje suglasnost. Za razliku od privatnih tužbi za povredu časti ili klevetu, gdje smo uglavnom odbijali zahtjeve', kazao je za tportal predsjednik MIP-a Damir Sesvečan.

Današnji zahtjev USKOK-a MIP-u je stigao nakon što je protiv Sanadera podignuta druga optužnica. Prvu je USKOK podignuo početkom rujna, i to za zloporabu položaja i ovlasti u sklopu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. Optužen je da je 1994. i 1995. od Hypo banke tražio i dobio proviziju od 3,5 miljuna kuna jer je posredovao da Ministarstvo vanjskih poslova dobije kredit za kupnju zgrada veleposlanstava. I tada je MIP Sanaderu skinuo imunitet, a prvi put se MIP o Sanaderu sastao još u prosincu prošle godine kada je DORH zatražio skidanje imuniteta zbog privođenja i pritvora.

S obzirom na to da je ovo već treći put da se Sanaderu skida imunitet, Sesvečana smo upitali i zbog čega se svaki put ponovno skida imunitet. 'Radi se o drugom kaznenom djelu. Mi taj postupak kolokvijalno nazivamo skidanje imuniteta, ali zapravo se radi o davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka ili za pritvaranje. Tako da, naravno, svaki put MIP, a onda i Sabor moraju odobriti takav zahtjev za svaki novi slučaj', pojasnio nam je Sesvečan.

Osim dvije optužnice zbog kojih je MIP dobio pisma iz DORH-a, odnosno USKOK-a, postoji velika mogućnost da će se još takvih zahtjeva naći na dnevnom redu Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Naime, USKOK je protiv Sanadera pokrenuo istrage i u slučaju Fimi media gdje ga se sumnjiči za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća, ali i istragu zbog nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem.

Stoga se logično nameće pitanje kako je uopće moguće da je takva osoba još uvijek saborski zastupnik. No, zakon i saborski poslovnik u tome su jasni - zastupniku prestaje zastupnički mandat u slučaju da podnese ostavku, ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta pos­lovna sposobnost, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci te u slučaju smrti. S obzirom na to da postupci koji se vode protiv Sanadera još nisu stigli ni do suda, Sander će i dalje do pravomoćne presude uredno biti zastupnik i dobivati plaću od 16 tisuća kuna.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još