VJERNI I KAD NISU SUGLASNI

HSS je poput pudlice, može samo lajati

20.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Koalicijskoj vladi uskoro istječe rok trajanja i danas možemo s velikom sigurnošću reći da partneri u koaliciji premoćnog HDZ-a nisu baš uvijek imali pravo glasa. Posljednji slučaj koji to dokazuje je odluka o prodaji udjela u Janafu i Croatia osiguranju za koju, čini se, nije znao nitko osim nekolicine HDZ-ovaca

Prošloga četvrtka Vlada je na sjednici iznenadila čitavu javnost, a čini se i koalicijske partnere, kada je donijela odluku da će država prodati udjele u Janafu i Croatia osiguranju. Na sjednici Vlade sjedio je HSS-ov ministar Damir Bajs i očito bez razmišljanja digao ruku za odluku o prodaji vrijedne državne imovine. To bi bilo jedino objašnjenje jer se jučer, dan nakon bodrenja HDZ-ovaca na njihovom Saboru, njihov šef Josip Friščić požalio da HSS nitko nije ništa pitao o prodaji Janafa.

I na Istražnom povjerenstvu za Inu, bivši ministar financija, HDZ-ov Ivan Šuker je objašnjavao da su se neke odluke na Vladi donosile a da se prije sjednice nisu niti vidjele, a kamoli raspravile. Vladine sjednice su zapravo formalnost koja izgleda tako da netko u vrhu Vlade donese nekakvu odluku, stavi ju na dnevni red, a onda i ne gleda jesu li u zraku sve ruke koje govore 'za', jer njegova zamisao jednostavno mora proći. U posljednje četiri godine nikada se nijedan ministar nije pobunio niti kritizirao ijednu odluku, niti su o njoj raspravljali - bar ne u javnosti. Tražili su riječ samo kada su imali inspiraciju za samohvalu ili lovorike na račun Ive Sanadera (do 2009. godine) ili kasnije na račun Jadranke Kosor

Strankama koje su koalicijski partneri u Vladi na izborima bi ipak mogla smetati ta HDZ-ova sjena u kojoj su se skrivali na sjednicama. HSLS je bio HDZ-ov partner do dolaska Darinka Kosora na čelo stranke. On je u srpnju 2010, vrlo proračunato, odlučio raditi na regrutiranju svojih birača jasnom distinkcijom od HDZ-a, odnosno izlaskom iz koalicije i konstantnim kritiziranjem Vlade. Ipak, kako je rekao politolog Ivan Rimac, bez obzira na česte konferencije za tisak, HSLS je izgubio velik dio medijske pažnje koju ima HSS sa svojim 'poslušnim' ministrima u Vladi.

'HSS se također odvaja od HDZ-a, ali mislim da to čine prekasno', rekao je RimacSmatra da će to HSS koštati na izborima, kao i druge partnere koji su u koaliciji s HDZ-om izgubili identitet.

Dok Rimac nije želio spekulirati o mogućem broju mandata HSS-a i HSLS-a, politolog Višeslav Raos smatra da HSS neće puno izgubiti: 'Mislim da su oni u rijetkoj skupini stranaka koje neće previše oscilirati, i mogli bi dobiti četiri ili pet mandata, ali ne vjerujem da će ponoviti uspjeh iz 2007. godine i dobiti šest mandata.'

'Zanimljivo je da je Friščić jednom prigodom izjavio da oni neće u predizbornu kampanju s HDZ-om, ali da neki lokalni ogranci mogu u koaliciju. Znači li to da bi u nekim izbornim jedinicama HSS ipak mogao koalirati s HDZ-om? Oni redovito rade distancu od HDZ-a, ali su ipak uz HDZ', kaže Raos.

Što se tiče odluke o prodaji Janafa, Raos i Rimac se slažu da je to važno pitanje, oko kojeg treba biti vrlo oprezan, te se slažu sa stavom Kukuriku koalicije da je to oblik prikrivene privatizacije i način da se pokrpa proračun kako bi na kraju mandata rekli da su bili vrlo uspješni te da nisu morali ići u rebalans proračuna.

'Očito je da HSS nitko nije ništa pitao o prodaji Janafa jer se prodajom nastoji skupiti novac da se vrati rata duga umirovljenicima, a umirovljenici su ipak važno biračko tijelo HDZ-a, a ne HSS-a. Uskoro slijedi raspuštanje Sabora i sada nema razloga za pucanje koalicije, ali lagano se vidi pripremanje izlazne strategije HSS-a', zaključio je Raos.

HDZ-ov ministar gospodarstva Đuro Popijač odgovorio je Josipu Friščiću na njegovu kritiku da HSS nije obaviješten o prodaji 'državnog srebra' tako što je 'oprao ruke' rekavši da je na sjednici ipak bio Bajs koji nije iskoristio pravo 'usuglašavanja' prije sjednice Vlade. 'Odluka je donesena jednoglasno, za nju su glasovali i članovi HSS-a', rekao je Popijač za HTV.

Dakle, ne samo da odluka o prodaji Janafa nije prošla širu javnu raspravu, nego ona nije prošla niti raspravu unutar koalicijske vlade koja, očito, glasuje za bilo koju odluku koju servira HDZ.

Koliko se zapravo unutar Vlade raspravljalo o Janafu, pokušali smo doznati od premijerkinog glasnogovornika i HSS-ovih članova, no nitko od navedenih nije bio spreman svoja saznanja podijeliti sa širom javnošću.