TURISTIČKE AGENCIJE U ŠTRAJKU

Suspendirani policajac otima goste u Makarskoj

16.08.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Udruga makarskih putničkih agencija (UMPA), odnosno njezinih osamnaest članica, odlučilo je u srcu sezone na jedan sat zaključati vrata svojih poslovnica kako bi upozorili na, kako rekoše, neodrživu situaciju u kojoj svima njima, ali i državi, zaradu pod nosom odnose ilegalne agencije, iznajmljivači na crno i tzv. skuteraši, ljudi koji na ulazu grad motorima presreću goste i odvode ih u sobe i apartmane od kojih mnogi nisu registrirani

Svi turisti koji su od 11 do 12 sati pokušali ući neku od agencija, a riječ je o uglednim tvrtkama koje se turističkim biznisom bave i nekoliko desetljeća, naišli su zaključana vrata i natpis 'Ispričavamo se, zatvoreno zbog prosvjeda'.

Ožić Bebek: 'Grad je nemoćan'

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek (HDZ) koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice te direktor TZ-a Davor Glavina kažu kako su upoznati s problemom koji je postao ruglo grada. 'Grad nažalost ne može učiniti ništa. To je na policiji i državnom inspektoratu da rješava, a ne na gradskim komunalnim redarima. Grad je protiv toga da se na takav način iznajmljuju smještajni kapaciteti', kazao je Ožić Bebek.

'U Makarskoj vlada potpuna anarhija i u njoj nema ni 't' od turizma. Vlada potpuni nemar svih institucija koje bi o tome trebale brinuti. Već dvadeset godina narušava se turistički ugled Makarske i on je sada dosegnuo dno. Makarska je nekad bila dvadeset godina ispred Bola i Hvara, a danas je pedeset iza.

Obraćali smo se Vladi, Ministarstvu turizma, Državnom inspektoratu, Poreznoj upravi, policiji, lokalnoj samoupravi, ali smo naišli na zatvorena vrata', ogorčeno je ustvrdio vlasnik agencije Tempet Slavko Premeru

Vlasnici agencija kao poseban problem podcrtavaju 'skuteraše' i ilegalne inozemne agencije.

'Ulične agencije postale su organizirani biznis. Njih stotinjak na motorima dnevno operira, presreću ljude na cesti na ulazu u Grad ili kod autobusnog kolodvora, nude im smještaj, odvode goste i za to od iznajmljivača koji ne plaćaju porez i nemaju legalizirane objekte, dobivaju proviziju. Među njima ima i suspendiranih policajaca', tvrdi potpredsjednik UMPA-e i vlasnik Turist biroa Vedran Josipović.

Premeru pak dodaje kako je u nekoliko navrata upozoravao Državni inspektorat na rad agencija iz Češke, Slovačke i Poljske koje goste dovode i na njima zarađuju, a državi ne plaćaju ništa.

Obojica također napominju da su u nekoliko navrata prije početka sezone tražili sastanak s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom (HDZ) kako bi se problem riješio, ali da on nije našao shodno za primiti.

Makarske agencije prosvjeduju zbog ilegalnih iznajmljivača

U UMPA-i procjenjuju da je oko 30 posto turista koji borave u Makarskoj smješteno kod 'ilegalaca' ili da su do smještaja došli preko skuteraša, koji prema njihovim saznanjima, tijekom ljeta zarade do 30 tisuća eura od kojih ni država ni Grad ne vide ni centa.

Upitani ne misle li da se iznajmljivači za skuteraše umjesto za agencije odlučuju zbog visokih provizija, koje oni kao posrednici uzimaju, Josipović navodi kako agencije uzimaju maksimalno petnaest posto.

'Skuterašima plaćaju i dvadeset posto, ali onda ti gosti nisu ni prijavljeni pa je računica jasna', zaključio je Josipović.

Nakon slučaja nepoželjnih gostiju iz BiH, afere gradonačelnika koji je lažnom šeiku nudio usluge prostitutki, Makarska je treći put u nepunih mjesec dana u medije stigla s pričom o crnoj strani turizma.

Promidžba kakvu nitko ne bi poželio.