BRANITELJSKE UDRUGE O TADIĆU

'Josipović je pretjerao u mlakoj politici prema Srbiji'

09.08.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) osudili su na današnjoj konferenciji za novinare 'neprimjereno kritiziranje' pozdrava premijerke Jadranke Kosor hrvatskim generalima u Haagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču na proslavi obljetnice 'Oluje' te su predsjednika Srbije Borisa Tadića prozvali za miješanje u unutarnjopolitička pitanja druge države

Predsjednica NDH Slavica Hruškar istaknula je kako su 'zločesta prigovaranja' srbijanskog predsjednika posljedica 'mlake politike' hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji mu je bio izvanredan domaćin s namjerom da se razvije dobra međususjedska i regionalna suradnja.


'Josipović je pretjerao u mlakoj politici prema Srbiji. Još nije sazrelo vrijeme da tako mlačno postupamo prema Srbiji, u najmanju ruku kao da smo mi krivi za rat u Republici Hrvatskoj i kao da Srbija nije bila agresor na Hrvatsku', rekla je Hruškar i pozvala Jospovića da oštrije pristupa prema onima koji su 'unakazili Hrvatsku'. Podsjetila je kako je dosad umrlo 35.000 branitelja, a 2500 njih počinilo je samoubojstvo.

Predsjednica NDH također je istaknula kako predsjednik Josipović ne može prepoznati da za zemlju 'nije dobro da se Tadić šeće po Opatiji i privatizira Srb' te je poručila da je potrebno zatražiti ratne odštete te istinu o nestalima, što 'Tadić sigurno zna jer je u vrijeme agresije bio ministar obrane'.

'Generalizirati i prozivati u našoj krvlju stvorenoj domovini kako se netko treba ponašati je nedopustivo i mislim da naše reakcije neće biti mirne kao što su sada bile', istaknula je Hruškar i dodala da udruga neće dopustiti vrijeđanje zemlje i branitelja.

NDH drži i da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jednako reagira kao Tadić te naglašava da su 'svi građani koji nisu pravomoćno osuđeni nevini'.

Udruge obitelji zatočenih branitelja poručuju Tadiću da se ne miješa u tuđe proslave

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja reagirao je danas u priopćenju na istupe srbijanskog predsjednika Borisa Tadića iz kojih je, kažu, vidljiva neprekidna briga 'o dobrosusjedskim odnosima, a osobito demokratskim procesima unutar RH' te je pozvao Tadića da se 'prestane miješati u tuđe proslave'.
Osvrćući se na Tadićeve istupe uoči i nakon obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Kninu, Savez udruga ističe kako izjave premijerke Jadranke Kosor, kao ni proslava Dana domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i vojno-redarstvena akcija 'Oluja' nisu i ne mogu biti prepreka razvoju dobrosusjedskih odnosa, a još manje demokratskim procesima u Republici Hrvatskoj.

Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću poručuju da se prestane miješati u tuđe proslave, te ga pozivaju da im pomogne pronaći njihove najmilije, što je, kažu, dosad i obećavao u susretima s njima i izjavama za medije.

Ogorčenost izjavom predsjednika Tadića, u kojoj on najoštrije zamjera hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor što je na proslavi vojno-redarstvene akcije 'Oluja' javno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, izrazila je i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR).

'On je zadnji koji bi trebao i mogao komentirati ovaj čin, tim više što neprestano ponavlja laži da je 'Oluja' dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200 tisuća Srba iz Krajine, te da je bila zločinačka akcija', ističe u priopćenju UBIUDR.

Tadiću pak poručuju da se 'okrene svojim problemima, da nas nakon 20 godina nakon početka srpske agresije ostavi na miru, a poglavito da ne dijeli lekcije koga će hrvatska premijerka pozdraviti, a koga neće'.