PROZVANI SE BRANI

Smerdel: 'Čehoka ne poznajem'

27.07.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Ivana Čehoka nikada nisam upoznao, ne znam ni za kakvu intervenciju kod angažmana dr. Roberta Podolnjaka, niti bi ona bila relevantna na Fakultetu u bilo kojem pogledu, ističe prof. dr. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, osvrćući se na istup predsjednika varaždinskog Gradskog vijeća Ivana Hermana koji je ustvrdio da je Podolnjak, zahvaljujući vezi, odnosno pomoći Čehoka, došao do profesorskog mjesta

'Dr. sc. Robert Podolnjak natjecao se za radno mjesto docenta na Pravnom fakultetu Zagreb 2005. godine, i to na moj poziv kao (ondašnjeg) dekana i predstojnika Katedre za ustavno pravo od 2001. godine. Naime, Podolnjak je kao magistar političkih znanosti, uz redovan rad u varaždinskom Gradskom poglavarstvu, položio razlikovne ispite te doktorirao pravne znanosti.

Uz to, objavio je dvije izvrsne znanstvene knjige te veći broj članaka iz područja hrvatske i komparativne politologije i ustavnog prava. Kao takav bio je više nego kvalificiran i upravo uzoran primjer za izbor u znanstveno zvanje', ističe predstojnik Katedre za ustavno pravo.

Od dolaska na Pravni fakultet, kako dodaje Smerdel, Podolnjak je objavio velik broj znanstvenih radova, uključujući jednu novu knjigu, te se afirmirao kao predavač i kao stručnjak za ustavno pravo, pa je tako vanjski član Odbora za Ustav Hrvatskog sabora.

'Promaknut je 2009. godine u zvanje izvanrednog profesora i nastavlja vrlo uspješnu znanstvenu i nastavničku karijeru. Izuzetnom energijom nastavio je s javnim angažmanom kao gradski vijećnik i istaknuo se kao borac za ustavnost i zakonitost pri čemu je, kao što je primjereno ustavnopravnom stručnjaku, vodio borbu pred visokim sudovima i Ustavnim sudom.

Zbog toga sam bio zaprepašten javnim optužbama g. Hermana, koje su uvredljive i za profesora Podolnjaka i za Pravni fakultet u Zagrebu, kao i objavljivanjem tih optužbi', veli Smerdel, napominjući da bi se Herman prvo trebao savjetovati s nekim pravnikom, a zatim se javno ispričati putem istog medija koji je prenio takvu neprovjerenu optužbu.