REZANJE PLAĆA

Pobuna sudaca: Radit ćemo još sporije

18.03.2009 u 22:03

Bionic
Reading

Vlada je krenula u veliku akciju smanjivanja plaća koje se isplaćuju iz proračuna. Prvo je za 10 posto odlučila smanjiti plaće 420 državnih dužnosnika, a danas je, najvjerojatnije za isti iznos, odlučila srezati plaće i oko 2500 sudaca i pravosudnih dužnosnika

ZAGREB - To je šokiralo suce, a nezadovoljan je i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. On je, doznaje Jutarnji list, dva puta na sjednicama užeg kabineta zaludu govorio premijeru Ivi Sanaderu i drugim ministrima da ne smiju rezati plaće sucima. Prevladao je stav da suci nisu zaštićeni kolektivnim ugovorom pa im mogu smanjiti plaću.

'Mi nismo državni dužnosnici niti imamo prava kao oni. Još 2000. smanjena nam je plaća za 10 posto, a ne ostvarujemo ni prava koja imamo po zakonu kao što su božićnice, regresi i drugi dodaci. To još nitko u Europi nije učinio', kaže iznenađen predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa. Rezanje plaća sucima, procjenjuje Sessa, rezultirat će dodatnim odljevom sudaca u druge pravne profesije i još sporijim rješavanjem predmeta. Plaće su srezane i uskočkim sucima.

Sve bi to trebao biti uvod u šestpostotno smanjenje plaća najveće skupine od oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama. Hrvatska Vlada jedina je u Europi koja reže plaće liječnicima, profesorima, sucima, policajcima i državnim činovnicima, piše Jutarnji list. Do kraja ove godine Vlada će na plaćama državnih i javnih službenika uštedjeti oko 1,4 milijarde kuna, na plaćama dužnosnika oko 13,7 milijuna kuna, a na sudačkim plaćama 65 milijuna kuna. Ukupne uštede tako će dosegnuti oko 1,5 milijardi kuna, a niže plaće već bi u travnju trebalo dobiti oko 243.000 zaposlenih.

Državni dužnosnici već od travnja trebali bi primati plaće manje i do 3000 kuna, pa će primjerice ministri koji su do sada imali plaće nešto manje od 20.000 ubuduće primati oko 18.000 kuna. Sudac i državni odvjetnik na Općinskom sudu trenutno zarađuje između 8500 i 9000 kuna pa će od idućeg mjeseca primati do 900 kuna manje.

Vlada je sindikatima jučer poslala prijedlog izmjene temeljnih kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama prema kojem bi se od 1. travnja osnovica za plaće vratila na razinu iz 2008., dakle smanjila sa 5415,37 kuna na 5108,84 kune. U prijedlogu stoji i da bi se o plaćama 240.000 službenika ponovno otvorili pregovori kada dođe do rasta BDP-a na godišnjoj razini.

'To ne dolazi u obzir. Mi ni u pregovorima s Goranom Granićem nismo išli na riječ iako smo u njega imali daleko više povjerenja nego u ministra Ivana Šukera. U ovakvim stvarima se ne ide na riječ. Možemo razgovarati samo o iznosima i rokovima u kojima će Vlada vratiti službenicima ovu povišicu', jasan je dopredsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.