Hrvatska NASTAVAK ŠTRAJKA

Štrajk fakulteta 'dok ne prođe opasnost'

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost četvrtog je dana štrajka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obznanio da je njihovo članstvo prestalo raditi i na sveučilištima u Puli, Rijeci i Splitu

Sve do 'prestanka neposredne opasnosti', odnosno povlačenja triju spornih zakona o visokom obrazovanju iz saborske procedure, sindikalisti iz Akademske solidarnosti ostaju u štrajku, najavljeno je na medijskoj konferenciji održanoj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

'I četvrti dan smo u štrajku jer se nisu stvorili preduvjeti za obustavu štrajka, a to je povlačenje nacrta zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištima iz saborske procedure. Nadamo se da će zakonski prijedlozi biti povučeni te pokrenuta široka rasprava za bolju znanost i visoko obrazovanje', poručio je Neven Jovanović iz Akademske solidarnosti.

Osim na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jednodnevni štrajk akademskih djelatnika održava se i na sveučilištima u Puli, Rijeci i Zadru te Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Već u utorak priključit će im se i članstvo Akademske solidarnosti na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

'Sve dok zakoni ne budu povučeni iz procedure bit ćemo u štrajku, ali ne preko ljeta. Doći će do suspenzije štrajka kad dođe do prestanka neposredne opasnosti, odnosno sve dok traju sjednice Sabora na kojima su u proceduri zakoni o visokom obrazovanju', pojasnila je Lada Čale-Feldman.

To upućuje na zaključak kako će odlaskom saborskih zastupnika na godišnji odmor, ali i početkom ljetnog raspusta na fakultetima, baš kako je bilo i najavljivano, biti obustavljene i štrajkačke aktivnosti. Eventualni nastavak štrajka očekuje se najesen.

Za srijedu je najavljena nova sjednica Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, no na njoj se ne očekuje bilo kakvo glasovanje o paketu spornih zakona, nego tek, kako je najavljeno iz Akademske solidarnosti, nastavak diskusije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još