Hrvatska PARTIZANSKI SPOMENICI

Udruga ogorčena zbog jučerašnje izjave Josipovića

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) priopćila je danas da je ogorčena izjavom hrvatskog predsjednika na središnjoj svečanosti proslave Dana antifašističke borbe kad je među ostalim rekao da se u Hrvatskoj nije dopuštalo obnavljanje partizanskih spomenika i nije se poštivala saborska Deklaracija o antifašizmu te se založio za obnavljanje spomenika antifašističkoj borbi

'Činjenica je da smo 1991, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, krenuli u obranu hrvatske države protiv srpsko-jugoslavenskog agresora odnosno JNA i da smo tom prigodom uz iznimno velike žrtve pobijedili agresora, ali i komunističku Jugoslaviju, na čijem je čelu bio Josip Broz. Vodeći ljudi JNA još nisu privedeni pravdi, a kamoli osuđeni. Međutim, sve se to prešućuje, marginalizira i falsificira te se odaje priznanje onima koji nisu ni sudjelovali u obrani i stvaranju Hrvatske, već su od prvih dana bili i protiv njezine samostalnosti', kaže u priopćenju predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.

Po njegovim riječima, ako u Hrvatskoj treba spomenika, onda bi predsjednik Republike Hrvatske morao znati da ih treba prije svega podići onima koji su u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata dali krv i živote za obranu Vukovara, Škabrnje, Zagreba, Voćina, Pakraca, Karlovca, Saborskog, Benkovca, Lipika, Zadra, Kijeva, Dubrovnika, Vinkovaca i mnogih drugih mjesta i gradova.

'Neki od spomenika, primjerice u Zagrebu, nalaze se na groblju, a baš na tom spomeniku piše tek samo ovo: 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', tako da stranci misle da je to spomenik poginulima u nekoj prirodnoj katastrofi', naveo je. 'Zar ne bi bilo primjerenije podići spomenike hrvatskim braniteljima u središtima gradova, tako da ih svatko može vidjeti, a zbog naše teške gospodarske situacije ne trebaju biti tako velebni i skupi kao što su bili gotovo svi partizansko-komunistički spomenici?'

Upozorava kako se u Hrvatskoj nažalost ne provodi ni Deklaracija o Domovinskome ratu te pita gdje je u Zagrebu ulica ili trg te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i pobjedniku u hrvatskom Domovinskome ratu, što se uradilo s Oltarom domovine, Zidom boli koji je bio jedan od najboljih i najljepših spomenika iz vremena rata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još