POZIV NA LINČ

Policija istražuje skandaloznu stranicu s fotkama sudionika Prideova

14.06.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Skandalozna web stranica na kojoj su objavljene fotografije sudionika Gay Pridea u Splitu i Zagrebu pod policijskom je istragom, doznajemo u zagrebačkoj policiji

Na stranici pod nazivom Homolista objavljene su fotografije sudionika svih Gay Pridea da bi se, kaže autor ili autori, 'zaštitili građani RH ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva'. Poziva se čitatelje da preuzmu ili pošalju fotografije, ali i da na predstojećem Zagreb Prideu fotografiraju sudionike.

Od organizatora predstojećeg Pridea doznajemo da su njihovi hakeri doznali da je kao vlasnik domene prijavljen Mirko Martinović iz Zagreba, adresa mu je Ticijanova 10, a poslužitelj stranice smješten u Francuskoj. Navedena adresa u Zagrebu ne postoji, a navedeni broj telefona je lažan. Ista je osoba prijavljena i kao vlasnik domene osveti se.com.

Stranicu je policiji prijavilo nekoliko udruga za zaštitu ljudskih prava. Što će se po tom pitanju poduzeti, zasad ni sama policija ne zna. Kažu, provode se istražne radnje. Organizatori Zagreb Pridea navode da su fotografije, na kojima je i Ana Lučić, koja ima homofobna stajališta, ali i Vesna Pusić, čija stranka otvoreno podupire Gay Pride, skinute uglavnom s njihove web stranice.

'Možebitno je riječ o rasnoj i drugoj diskriminaciji'

Policija se naknadno očitovala o brojnim upitima novinara o spornoj stranici. 'Nakon uvida u sadržaj stranice, prema našem stavu možebitno se radi o kaznenom djelu iz čl. 174. st. 3. Kaznenog zakona rasne i druge diskriminacije, o čemu smo već izvijestili Državno odvjetništvo.

U koordinaciji s Državnim odvjetništvom poduzet ćemo kriminalističko istraživanje, a s objavom internetske stranice upoznali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka', kažu u policiji.