Hrvatska PROCEDURA IPAK IDE DALJE

Oporba opet bojkotirala ustavne promjene

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno je utvrdio prijedlog za utvrđivanje nacrta ustavnog zakona o izmjeni i dopuni Ustava. Drugim riječima, Odbor je utvrdio tekst ustavnih promjena koje, po svemu sudeći, ipak neće dobiti podršku u Saboru

Inicijativu za ustavni zakon o braniteljima Vlada je, pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar, dobila od udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Tako bi Zakon o pravima branitelja postao ustavni zakon, za čije izmjene bi ubuduće bila potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika.

'Tom promjenom se ne proširuju ili povećavaju postojeća prava niti se podrazumijeva veće troškove za proračun, ali se osigurava trajna skrb i osigurava da eventualne buduće promjene zakona budu donesene političkim konsenzusom', kazao je Komar.

Odbor za Ustav prijedlog nacrta ustavnih promjena proslijedio je za raspravu na saborsku sjednicu, no i dalje nije jasno kako vladajući misle osigurati dovoljno zastupničkih ruku za izglasavanje ustavnih promjena. Naime, za promjene ustava potrebni su i glasovi oporbe, no SDP je već najavio da će uskratiti svoju podršku. Pokazali su to i danas na sjednici Odbora za Ustav, na kojoj se ponovno nisu pojavili. Dapače, sama sjednica je kasnila jer vladajući umalo nisu uspjeli skupiti kvorum. Tek nakon deset minuta čekanja na sjednicu je došao manjinac Šemso Tanković, koji je je nakon još deset minuta ponovno izašao iz dvorane, zbog čega su vladajući morali pričekati po drugi put kako bi izglasali da se 23. kolovoza proglašava Danom sjećanja na žrtve totalitarizma i autoritarnih režima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još