NAKON OTKRIĆA HUDE JAME

Ponovo traže promjenu imena Trga maršala Tita

13.03.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Građanska inicijativa za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom Trgu maršala Tita ponovo poziva Skupštinu Grada Zagreba da se pozabavi njihovim prijedlogom, posebice nakon otkrića masovne grobnice u Sloveniji

Čak su i slovenski antifašisti potvrdili da nalogodavce za stravičnu egzekuciju u rudniku Barbara treba tražiti u samom vrhu tadašnje vlasti. Time su implicirali da je glavni krivac za ubojstva tisuća domobrana i civila 1945. odgovoran Josip Broz Tito.

U Sloveniji je nakon otkrića stratišta također pokrenuta inicijativa za uklanjanje spomenika komunističkom diktatoru, koji bi s ulica i trgova trebali biti premješteni u muzeje, kao i za preimenovanje ulica koje nose Titovo ime.

Stoga je građanska inicijativa Krug za trg medijima odaslala sljedeći poziv:

'U svjetlu najnovijih tužnih otkrića o zaziđivanju i ubijanju ljudi u Barbarinom rovu kraj Laškog, a koji je tek jedna od više stotina masovnih gubilišta na kojima su Titovi partizani na najokrutnije načine vršili poslijeratne likvidacije – uz bezbrojna druga ubijanja, zatvaranja i mučenja tijekom svih godina komunističke diktature, sve do kraja osamdesetih - još jednom najenergičnije zahtijevamo da Skupština Grada Zagreba neodložno provede postupak kojim će se Trgu maršala Tita vratiti ime Kazališni trg'.

Inicijativa Krug za trg poziva na press konferenciju, u subotu u 11 sati na, za sada još uvijek, Trgu maršala Tita.