MOLITVA VEČERNJE U KATEDRALI

Benedikt osudio užasno razdoblje komunističkih progona

05.06.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Mučeništvo blaženoga kardinala Aloizija Stepinca vrhunac je nasilja usmjerenog protiv Crkve tijekom užasnog razdoblja komunističkoga progona koji je išao zatim da razori Crkvu, počevši od njena najvišeg autoriteta u Hrvatskoj, kazao je Papa Benedikt XVI. u govoru u zagrebačkoj prvostolnici

Papa pozvao biskupe i svećenike da promiču pomirenje i šire ekumenizam i dijalog

U nagovoru u kojem se više puta isticao primjer mučeništva blaženoga kardinala Aloizija Stepinca, papa Benedikt XVI. je oštro osudio razdoblje komunističkog progona Crkve i vjere. ‘Stepinčevo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnog razdoblja komunističkih progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmet mučenja i sustavnih nasilja, koji su išli za tim da razore Katoličku crkvu, počevši od najvišeg mjesnog autoriteta. Ono posebno teško doba obilježilo je jedan naraštaj biskupa, svećenika i redovnika, spremnih umrijeti da ne bi izdali Krista, Crkvu i Papu. Narod je vidio da svećenici nisu nikad gubili vjeru, nadu, ljubav, te su tako ostali uvijek sjedinjeni. To jedinstvo objašnjava ono što je ljudski neobjašnjivo: da tako kruti režim nije mogao slomiti Crkvu’, kazao je Papa.

Naglašavajući nekoliko puta koliko je važno da članovi Crkve u Hrvatskoj ostanu jedinstveni, Papa je posebno pozvao biskupe i svećenike da se trajno zauzimaju za pomirenje među podijeljenim kršćanima, kao i među kršćanima i muslimanima, naslijeđujući Krista ‘koji je mir nas’ te stvarajući društvo po mjeri čovjeka. ‘Ljubljenu Crkvu u Hrvatskoj’ Papa je pozvao na obnovu, na radost i na služenje, naročito mladim naraštajima. Okupljeni su Papu pozdravili vrlo dugim, snažnim i iskrenim pljeskom.

U katedrali Blažene Djevice Marije na nebo uznesene i sv. Stjepana Ugarskog u Zagrebu na VII. vazmenu nedjelju 5. lipnja održalo se je Slavlje druge večernje koju jer predvodio papa Benedikt XVI. prigodom apostolskoga pohoda Hrvatskoj u zajedništvu s hrvatskim biskupima, svećenstvom i redovništvom.

Papu su u prvostolnici dočekali okupljeni biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatkunje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kod dolaska, pred ulazom u katedralu, pozdravili su ga kanonici i prebendari Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, odjeveni u korsko ruho. Na ulazu dvojica kanonika, pomoćnih biskupa zagrebačkih, mons. Mijo Gorski i mons. Ivan Šaško, prinosili su blagoslovljenu vodu kojom čini znak križa te raspelo kojemu iskazuje čast poljupcem.

Zatim je Papa uz pratnju orguljske glazbe ušao u katedralu, gdje ga je pozdravila okupljena zajednica; došavši do pripravljenoga klecala pred svetištem, zaustavio se neko vrijeme u poklonstvu i tihoj molitvi; potom je otišao u sakristiju gdje se pripravljao za slavlje Večernje.

Svečana liturgija Večernje započela je ulaznom procesijom koja je praćena pjesmom Tu es Petrus. Došavši u svetište, Sveti Otac sjeo je za katedrom, mjestom koje inače zauzima domaćin, kardinal Bozanić. Po završetku ulazne pjesme pozdravne riječi mu je uputio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, te mu na kraju pozdrava predao dar Nadbiskupije Zagrebačke, presliku ikone Majke Božje od Kamenitih vrata. Bozanić je iskoristio priliku da Papi čestita 60. obljetnicu svećeničkog ređenja (Joseph Ratzinger je zaređen za svećenika 29. lipnja 1951. u Freisingu zajedno s bratom Georgom).

Svet Otac započeo je slavlje pozivom: 'Bože u pomoć mi priteci', na što okupljeni odgovaraju: 'Gospodine pohiti da mi pomogneš. Slava Ocu…' Slijedio je himan 'O dođi Stvorče, Duše Svet'. U psalmodiji Večernje mole se psalmi 110. (Mesija – kralj, svećenik, pobjednik) te 111. (Pohvala Božjim djelima) a zaključuje se hvalospjevom iz Otk 19, 1-7 (Svadba Jaganjčeva). Nakon toga je uslijedilo čitanje je iz Poslanice Hebrejima (10, 12-14), poslije čega je Papa održao svoj nagovor (vidi okvir).

Nakon nagovora svi su neko vrijeme ostali u tišini, razmatrajući nad Božjom riječju i poticajima Svetoga Oca. Slijedili su uobičajeni dijelovi Večernjeg časoslova: kratki otpjev, evanđeoski hvalospjev te prošnje, nakon kojih se molila molitva Gospodnja 'Oče naš'. Večernja je završila zaključnom molitvom.

Po završetku Večernje Papa se uputio prema mjestu na kojem se čuvaju ostaci tijela blaženoga Alojzija Stepinca te se ondje, kleknuvši, zadržao u molitvi. Kroz to vrijeme svi mole u tišini.

Dok se Sveti Otac vraćao prema katedri, zajednica predvođena zborom pjevača pjevala je himan u čast blaženoga Alojzija Stepinca za kojeg je kardinal Bozanić kazao da se 'željno iščekuje dan njegove kanonizacije'. Papa je potom svim okupljenima udjelio apostolski blagoslov.

Iz Katedrale je papa prešao u Nadbiskupski dvor gdje se nakratko nasamo susreo sa svojim domaćinom, zagrebačkim nadbiskupom i kardinalom Josipom Bozanićem, a nakon toga se fotografirao s 400 bogoslova. Iz katedrale je papa s pratnjom krenuo put zračne luke Pleso, gdje će se odvijati oproštajna ceremonija koju predvodi predsjednik Ivo Josipović.