IZBORNE KOMBINACIJE

HNS u Osijeku koalira s Glavaševim HDSSB-om

13.03.2009 u 13:15

Bionic
Reading

HDSSB i HNS sastavit će zajedničku listu na izborima za osječko Gradsko vijeće, pri čemu će potpredsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo biti kandidat za gradonačelnika, a predsjednik osječkog HNS-a Ivan Vrdoljak za dogradonačelnika, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici ovih stranaka

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Bubalo je kazao kako su stranke usuglasile dobar dio projekata, koji će biti predstavljeni tijekom kampanje, te da ova koalicija želi Osijek, kao metropolu i sveučilišni centar Slavonije i Baranje, s jakim proračunom, kojim treba kvalitetno i pošteno upravljati.

Ocijenio je kako se 'u suprotnim taborima uvukao strah od 'nečeg novog u gradu Osijeku' jer je, kako tvrdi, 'ovo pobjednička kombinacija'.
Vrdoljak je ustvrdio da su njih dvojica posljednjih godina u Osijeku bili svjedoci 'afera, cirkusa, podvala i kriminala' te kako je došlo vrijeme da Osijek doživi 'stranački dogovor koji je potpuno otvoren i koji nema što skrivati'.

Dodao je kako je Izvršni odbor osječkog HNS-a jednoglasno podupro Bubalovu kandidaturu za gradonačelnika te da je na ovim izborima mogao odabrati hoće li 'surađivati s poštenim, transparentnim i sposobnim, iako možda ne toliko politički bliskim, ili s amoralnim, neodlučnim, nesposobnim, a navodno politički bliskim'.

Zamoljen da komentira oprečne izjave koje, o ovoj koaliciji u medijima daje predsjednik HNS-a Radimir Čačić, Vrdoljak je kazao kako osječki HNS 'ima potpunu autonomiju za donošenje odluka o nastupu na lokalnim izborima', ali će se, kako kaže 'konzultirati s vrhom stranke' i o ovoj odluci izvijestiti predsjedništvo HNS-a.

Ocijenio je da to 'nije nikakav problem u HNS-u, već pokušaj provokacije drugih političkih opcija i skretanja pozornosti s onoga što ova koalicija nudi gradu.
Na novinarski upit je li točno da pedesetak mladih članova HNS-a uskoro prelazi u HSP Vrdoljak je odgovorio da 'ne zna koga će Đapić okupiti', ali da su 'sigurno u pitanju iskusni političari, koji znaju kako je posve prirodno iz HNS-a otići u HSP'.

Na upite plaši li se reakcije HNS-ova biračkoga tijela na ovakvu odluku Vrdoljak je kazao kako smatra da 's ovoga grada treba skinuti plašt velike politike', da je 'ponosan' odlukom o potpori Bubalu te da ne može dopustiti da se u Donjem Miholjcu postigne koalicijski dogovor HDSSB-a i SDP-a za dobrobit toga grada, a da se takav dogovor, u interesu grada, ne dopusti u Osijeku.

Odgovarajući na upit postoji li mogućnost da HNS napusti ovu koaliciju ako bi saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš bio proglašen krivim na suđenju za ratne zločine te je li se u HNS-u raspravljalo o takvoj mogućnosti, i situaciji, u kojoj bi se tada eventualno našao HNS, Vrdoljak je rekao kako to 'nije bila tema razgovora'.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izvijestio je da su HDSSB i SDP dogovorili potpisivanje koalicijskog sporazuma i kandidate za čelne dužnosti na izborima u Donjem Miholjcu, ocijenivši kako je to 'dobitna kombinacija, u interesu toga grada'.