ZASLUGE U REINTEGRACIJI

Jacquesu Paulu Kleinu počasni doktorat u Osijeku

31.05.2011 u 21:19

Bionic
Reading

General Jacques Paul Klein, upravitelj UN-a za mirnu reintegraciju, proglašen je danas počasnim doktorom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Budući da rektorica Gordana Kralik nije dopustila Zajednici povratnika OBŽ da mu na svečanosti u HNK-u dodijele i svoju Povelju zahvalnosti, učinili su to na Evanđeoskom i teološkom fakultetu skupa s Poveljom istaknutom globalnom lideru koju je Kleinu uručio rektor ETF-a Peter Kuzmič

Odluku o tomu dr. Kuzmič donio je danas ujutro, čim je saznao da rektorica Kralik nije htjela primiti predsjednika osječko-baranjske podružnice Zajednice povratnika, Branka Peka, koji je još prije desetak dana od nje zatražio dopuštenje da i oni na svečanosti u HNK-u predaju generalu Kleinu Povelju zahvalnosti za povratak bez ijedne žrtve. Pek je ostao bez obrazloženja, uvjeren kako rektorica nije sa Zajednicom povratnika htjela dijeliti pozornost gostiju i medija. Rektoricu Kralik, nažalost, nismo uspjeli kontaktirati da obrazloži tu odluku, a Pek je zahvalan osnivaču Evanđeoskog i teološkog fakulteta, dr. Kuzmiču, što je tako brzo reagirao odlukom o vlastitoj Povelji generalu Kleinu te njima omogućio da mu izraze vlastitu zahvalnost. Tako je Klein danas u Osijeku dobio dvije povelje i titulu počasnog doktora.

KLEINOVE EKSKLUZIVE!

Obraćajući se nazočnima na ETF-u, Klein se prisjetio teškog zadatka ujedinjenja regije i vraćanja pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, rekavši da nitko nije imao ideju kako to provesti. Potom se prisjetio niza zgoda i improvizacija te potanko ispričao kako su izgledali neki od ključnih događaja mirne reintegracije.

Tako su, primjerice, od Arkana i njegovih trupa preoteli naftna polja u Đeletovcima bez ispaljenog metka i isplaćenog dolara, iako su oni prvo tražili 1,8 milijuna za odlazak, a onda pod prijetnjama međunarodnih trupa (koje su za borbu pripremile sve – od helikoptera, tenkova, topova do komandosa) mirno u mercedesima i BMW-ima otišli u Srbiju. Ispričao je i kako je privolio predsjednika Tuđmana da umirovljenicima Srbima s dotad okupiranih područja isplati nekoliko mirovina u kunama te kako mu je Ivica Kostović, kojemu je Tuđman povjerio zadatak, to zamjerio rekavši da je zbog toga 'mrtav čovjek'. Ispričao je i kako je prepravio tekst poruke pape ('Papina poruka je bila prazna, bla, bla…') što ju je ishodio preko papinskog nuncija u Hrvatskoj, kako bi je pročitao vjernicima na prvom obilježavanju katoličkog Uskrsa u još okupiranom Iloku, te je kao papine riječi nadopisao neka prognanici vjeruju da će se brzo vratiti te se pouzdaju u generala Kleina i misiju UN-a.

Bila je to nadahnuto ispričana povijest viđena očima glavnog aktera, koji bi ljudima s ovih prostora načinio neprocjenjivu uslugu kada bi ta i druga sjećanja jednom objavio.

JOŠ JEDAN ZADATAK ZA VUKOVAR

Josip Kompanović podsjetio je na početak rata i okupaciju te na 200.000 prognanih s okupiranih područja.

'Nadali smo se da progonstvo neće dugo trajati, ali kako su godine prolazile, organizirali smo se u Zajednicu. Jedan dio Hrvatske oslobođen je u vojno-redarstvenim akcijama, a drugi mirnom reintegracijom za koju je najzaslužniji upravo general Klein. Bilo je i drugih izaslanika UN-a koji nisu imali hrabrosti dovesti do kraja svoju misiju, a za ono što je bilo loše u postupku mirne reintegracije ne krivimo vas, nego Ivicu Vrkića', našalio se Kompanović, priznavši Kleinu umješnost i hrabrost na podizanju rampe kako bi se na područje dviju najistočnijih županija vratilo 93.000 povratnika, a za povratak ih je ostalo još 700.

Vrkić je potom Kleinu obećao da će mu dodijeliti hrvatsko državljanstvo kada jednom postane predsjednik države te ispričao kako mu je general Klein pokazivao nekakav dopis UN-u na engleskom jeziku (koji Vrkić inače ne govori), rekavši da ga time osobno predlaže za nagradu UN-a radi zasluga u njihovoj misiji.

'Na to sam mu uzvratio da potrga taj papir, jer će ga predsjednik Tuđman odmah smijeniti, pa mirna reintegracija neće uspjeti', poentirao je Vrkić priznajući tako i samome sebi presudne zasluge za uspjeh mirovne misije.

Kleinu je za sve učinjeno zahvalio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, rekavši da njegove slike i dalje s ponosom vise na zidovima gradske uprave. Zatražio je i da učini još jedno za Vukovar: da pošalje američke poduzetnike da ulože svoj kapital i pokrenu poslove u tom gradu stradalniku.