VRUĆE I SPARNO

U petak i preko +30, za vikend promjena

24.05.2011 u 10:45

Bionic
Reading

U nekoliko sljedećih dana vrijeme će se u cijeloj Hrvatskoj malo stabilizirati pa će se pljuskovi, koji su u prvom dijelu tjedna bili gotovo redovita pojava, znatno prorijediti, a temperature ponegdje još malo porasti. No za vikend nam stiže nova promjena i zahlađenje, najavljuju prognostičari

U srijedu će na kontinentu biti djelomice sunčano. Više oblaka će mjestimice biti u noći i prijepodne, kada ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom. Poslijepodne će biti sunčanije, osobito u središnjoj Hrvatskoj, dok će se više oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu zadržati u istočnim predjelima. Jutarnja temperatura kretat će se od 11 do 16°C, a najviša dnevna od 22 do 26°C.

Na Jadranu će srijeda biti pretežno sunčana. Popodne će u Zagori biti umjerenog razvoja naoblake, a uz granicu s BiH i na moru moguć je slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne prolazno uz obalu Dalmacije jugozapadnjak. Navečer su mjestimično mogući pojačani udari bure. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će biti između 14 i 18°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne bit će od 26 do 31°C.

U četvrtak će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano i stabilnije nego prethodnih dana. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla ili sumaglica, uglavnom po kotlinama i dolinama rijeka. Jutarnja temperatura bit će od 6 do 11°C, a u gorskim predjelima ponegdje i malo niža. Najviša dnevna kretat će se većinom od 23 do 27°C.

U petak će posvuda biti sunčano, vruće i sparno uz lagane južne i jugozapadne vjetrove. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 13 do 18°C, a na Jadranu od 17 do 22°C. Najviša dnevna u većem dijelu zemlje bit će između 26 i 30, ponegdje i koji stupanj iznad.

Potkraj dana sa sjeverozapada će nam stići hladna fronta uz naoblačenje i lokalne grmljavinske nestabilnosti, osobito u sjeverozapadnim krajevima. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme.

Zbog spomenute fronte subota će biti oblačnija, mjestimice s još malo kiše ili grmljavinskih pljuskova. Temperatura će u unutrašnjosti pasti za 7 do 10°C stupnjeva, a na Jadranu za 5 do 7°C.

Nedjelja će biti većinom sunčana, uglavnom suha te ponovno malo toplija.

Prema prvim naznakama, toplo bi se vrijeme moglo nastaviti i početkom sljedećeg tjedna, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Na današnji dan 1783. godine Europom je zavladala neuobičajena vrućina koja je trajala sve do sredine kolovoza.

25. svibnja 1781. u Gorskom kotaru je pao snijeg. U to je vrijeme Europom vladalo hladnije klimatsko razdoblje koje se obično naziva malim ledenim dobom.