Hrvatska DRŽAVNA MATURA

Maturantima osnove matematike baš lagane

Ispitom iz matematike danas je počela državna matura na koju se prijavilo oko 30 tisuće učenika u Hrvatskoj, od čega oko 12.000 gimnazijalaca i oko 19.000 učenika četverogodišnjih strumming i umjetničkih škola, izjavio je Hini ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Kako je to izgledalo u praksi, pokušali smo doznati od maturanata nakon ispita. Svoja iskustva podijelili su s nama u videoprilogu tportala

Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine, u razdoblju od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se pisalo tijekom drugog polugodišta, u prvom tjednu travnja, bili su esejski dijelovi ispita iz hrvatskog i stranog jezika. Rezultati državne mature bit će poznati 4. srpnja.

Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili. U prosjeku su učenici gimnazija prijavili tri obavezna i dva izborna predmeta, a učenici strukovnih škola su uz tri obavezna prijavili po jedan izborni predmet.

Upis je proveden elektronskim putem, bez papira i poštanskih troškova. U ponedjeljak se pišu ispiti iz matematike i etike. Dan poslije, 24. svibnja, testovi su iz informatike i psihologije, 25. svibnja fizika i povijest, 26. svibnja sociologija te politika i gospodarstvo, 27. svibnja biologija i likovna umjetnost, 30. svibnja hrvatski i glazbena umjetnost, 31. svibnja kemija i filozofija te 1. lipnja engleski, njemački, francuski, talijanski i španjolski jezik. Vjeronauk i geografija polažu se 2. lipnja, dan poslije grčki, latinski, srpski, mađarski, češki te talijanski kao materinji jezik. Logika se polaže 6. lipnja.


Kako je bilo na ispitu iz matematike
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još