OPET VERITAS

13 Nizozemaca iz HV-a pod istragom

12.03.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Državno vojno odvjetništvo Nizozemske pokrenulo je istragu protiv 13 nizozemskih državljana, bivših vojnika HV-a koji su 1993. godine sudjelovali u operaciji Medački džep

Šesnaest godina nakon operacije pokušat će utvrditi jesu li dotični vojnici u akciji HV-a počinili ratne zločine. Jedan od njih je i Raymond van der Linden koji ima hrvatsko državljanstvo i živi s obitelji nedaleko od Zagreba. 'Ovo je već četvrta istraga koju nizozemske vlasti vode protiv nas trinaestorice', izjavio je Linden za Jutarnji.hr. Prije mjesec i pol dobio je informaciju da je istraga ponovno pokrenuta.

'Sve dosadašnje istrage nisu utvrdile da smo počinili bilo kakav zločin. Držali smo se Ženevskih konvencija i pravila ratovanja te posebnog zakona koji moraju poštovati nizozemski državljani u stranim vojskama. Da to nije tako, budite uvjereni da ne bih sjedio ovdje s vama. Uostalom, svake godine tri-četiri puta odlazim u Nizozemsku i nikada nisam imao problema', kaže Linden.

Tvrdi da je u vrijeme operacije u Medačkom džepu bio u Nizozemskoj, gdje je radio. To potkrepljuje potvrdama o uplaćenim zdravstvenom i mirovinskim doplacima za to razdoblje.

'Nitko od nas trinaestorice tada nije bio u Medačkom džepu', rezolutan je Linden. Naglašava da su njegovi suborci, koji žive u Nizozemskoj, prilično uznemireni ponovnim otvaranjem istrage.

Prema njegovim riječima, sve je počelo još u siječnju 1992, kada je novinarka HTV-a u Perušiću razgovarala s pripadnicima izviđačko-diverzantskog voda koji su činili nizozemski državljani i nizozemske su vlasti obratile pozornost na njih. Linden pretpostavlja da je prva prava istraga pokrenuta 1994. godine, nakon što su vlasti tzv. Srpske Krajine objavile svjedočenje Johana Tildera, nizozemsko-hrvatskog državljanina kojeg su Srbi zarobili i mučenjem iznudili iskaz u kojem on optužuje suborce za počinjenje stravičnih zločina nad srpskim civilima. Linden je vidio snimku njegove izjave i ispitivanja i tvrdi da je potpuno jasno da je to iznio nakon višestrukog mučenja.

No to je 'svjedočenje' bilo dovoljno Savi Štrpcu i Veritasu da pokrenu akciju protiv Nizozemaca u redovima Hrvatske vojske. Našli su i 16 svjedoka koji tvrde da su vidjeli njega i ostalih 12 njegovih suboraca u Medačkom džepu. No, Linden tvrdi da je to nemoguće. Nakon objave tog 'svjedočenja' Linden je dobio častan otpust iz HV-a te je otišao u HVO. Na pitanje kako to da je odvjetništvo, iako je u protekle tri istrage utvrdilo da nema elemenata za podizanje optužnice, pokrenulo novu istragu, Linden odgovara da to čine pod pritiskom srpskog veleposlanstva u Nizozemskoj i Veritasa.