GENERAL PODUZETNIK

Blokirana gradnja Čermakova nebodera u Zagrebu

17.05.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Zagrebačka gradska skupština nije odobrila gradnju tzv. 'pijanih blizanaca', nebodera uz Ljubljansku aveniju, koje je trebala graditi tvrtka Crodux generala Ivana Čermaka, zato što većinski SDP smatra da izmjene Urbanističkog plana uređenja Slobodne carinske zone Jankomir, u okviru kojeg se nalaze i blizanci, nisu napravljene u skladu s odlukom koju je krajem 2009. donijelo najviše gradsko tijelo

Tako je Čermak u jednom danu dobio jednu dobru i jednu lošu vijest. Haško tužiteljstvo nije se žalilo na njegovu oslobađajuću presudu, ali mu je u Zagrebu blokiran poduzetnički pothvat težak oko 500 milijuna kuna.

'Predlažemo da se odlučivanje o UPU Slobodna carinska zona Jankomir odgodi dok se plan ne uskladi s onim što smo tražili', izjavio je Tomislav Saucha (SDP), predsjednik Odbora za Statut, Poslovnik i propise što je većina u Skupštini i uvažila. Protiv nije bio nitko, a suzdržani su ostali HDZ, HSS i troje nezavisnih zastupnika.

Prema obrazloženju Odbora za Statut, Poslovnik i propise, izmjenama i dopunama plana koje su stigle pred zastupnike, povećana je izgrađenost u dijelu poslovne zone plana pa tako i na čestici gdje bi se trebao graditi Čermakov neboder. Broj nadzemnih etaža njegova objekta podigao se na kraju na 34 kata.

Plan uređenja Slobodne carinske zone Jankomir u proceduri je od 2005. godine, a otad se tri puta povećavao broj etaža Čermakovih blizanaca koji su s početnih 25 stigli na 34 kata.

Odbor za statut, poslovnik i propise upozorio je i na to da se predloženim izmjenama nisu osigurale nove pješačke zone, niti veze sa Starim Savišćem i Zagrebačkom avenijom, a mimo odluke je i izgrađenost čestice koja je sa 50 povećana na 60 posto, a obvezan prirodni teren smanjen sa 20 na 15 posto.