NAKON 14 GODINA

Jeste li spremni na novi Kazneni zakon?

12.05.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Olakšano trajno oduzimanje vozačke dozvole, udar na pedofile, teže kažnjavanje silovanja u braku, samo iznimno izricanje kratkih zatvorskih kazni s jedne te maksimalna kazna od 50 godina s druge strane, zatvor za seks s prostitutkom, ali i za klevetu - neke su to od novina iz zasad još uvijek radne verzije dugo čekanog novog Kaznenog zakona

Reformom kaznenog zakonodavstva hrvatski se vlastodršci zabavljaju već dulje vrijeme, prekoračujući iznova i iznova rokove pa je tako, da spomenemo samo neke od posljednjih, novi Kazneni zakon trebao biti gotov još prije više od godinu dana, potom se spominjao kraj travnja ove godine, a najnoviji rok spominje kraj 2011. Ako se to ostvari, nakon 14 godina Hrvatska bi napokon mogla imati novi Kazneni zakon, s obzirom na to da je stari od 1997. godine, kada je donesen, doživio 11 izmjena i dopuna i više nije primjeren. No čak ni onda posao zapravo nije gotov, jer nakon izmjene Kaznenog, trebat će zbog usklađivanja izmijeniti još 500-tinjak zakona, svojevremeno su kazali u radnoj skupini Ministarstva pravosuđa.

Zatvorska kazna za klevetu ostaje?

U međuvremenu, na stranicama Ministarstva pravosuđa stoji radna verzija novog Kaznenog zakona, na temu koje je održano i nekoliko okruglih stolova u okviru otpočinjanja javne rasprave. Najviše je negodovanja bilo na račun toga da se uvodi novo i to vrlo nejasno određeno kazneno djelo sramoćenja, a vraća se zatvorska kazna za klevetu što je izazvalo i reakcije iz novinarskih krugova, ali i iz Bruxellesa. Doduše, prema neslužbenim informacijama, resorni je ministar Dražen Bošnjaković od toga odustao, no u radnoj verziji zasad taj dio nije brisan.

Olakšano trajno oduzimanje vozačke dozvole

Dosad je, naime, uvjet za trajno oduzimanje vozačke dozvole bila nečija smrt uz raniju osuđivanost za prometne delikte, no prema novom zakonskom prijedlogu, za to bi bila dovoljna ranija teška kršenja prometnih propisa, a za obijesnu vožnju, umjesto kao prekršaj, kažnjavalo sa šest mjeseci do pet godina zatvora, ali ako netko zbog obijesne vožnje bude teško ozlijeđen ili nastane velika šteta, počinitelju prijeti od jedne do 10 godina; ako netko pogine - od tri do 15 godina zatvora. Obijesna se vožnja, a primjeri koje su sve češći na hrvatskim cestama, prema prijedlogu, odnosi na to kad netko vozi u zabranjenom smjeru, pretječe kolonu vozila ili na nepreglednom mjestu vozi 50 km/sat iznad dopuštenog, ne poštuje prednost ili vozi nesposoban zbog alkohola, droge ili psihoaktivnih lijekova.

Maksimalna kazna zatvora 50 godina

Što se tiče zatvorskih kazni, u Hrvatskoj je najviša moguća kazna 40 godina zatvora, a novim se zakonom otvara mogućnost izricanja jedinstvene kazne za takozvani stjecaj kaznenih djela i do 50 godina zatvora. Najniže i najčešće kazne, one do šest mjeseci, s obzirom na to da predstavljaju opterećenje ionako skromnog zatvorskoga sustava, moći će biti izricane samo iznimno, primjerice, ako nije moguće izreći uvjetnu osudu. No kazne do godinu dana mogle bi biti izdržavane kao svojevrsni kućni zatvor.

Novčane kazne prema imovinskom kriteriju

Umjesto dosadašnjeg prihodovnog kriterija pri određivanju novčane kazne u dnevnim dohocima, uvodi se imovinski kriterij, pri čemu će visina 'dnevnice' ovisiti i o imovini te prosječnim troškovima nužnima za uzdržavanje počinitelja i uže obitelji. Granice ipak postoje, naime, 'dnevnica' ne može biti manja od 20 kuna, ni veća od 10.000 kuna što bi drugim riječima značilo da će se novčane kazne kretati u rasponu od najmanje 200 kuna do 3,6 milijuna kuna, pa sve do pet milijuna kuna za kaznena djela počinjena iz koristoljublja. Novina ima i pri oduzimanju imovinske koristi, naime, dosada se ona, doduše, više na papiru, nego u stvarnosti, oduzimala bez obzira na to kada je stečena, a sada se u uskočkim predmetima vremenski ograničava na 10 godina prije počinjenja uskočkog slučaja.

Nasilje u obitelji bit će teže kažnjivo od običnog

Ubuduće će svako nasilje u obitelji biti teže kažnjavano, pa će i muškarac ili žena koji zlostavljaju i ubiju suprugu ili supruga za to ubojstvo biti teže kažnjeni nego za 'obično', i to do 15 godina zatvora, a s druge bi strane ubojstvo koje je izazvano dugotrajnom patnjom i zlostavljanjem moglo biti kažnjavano blaže, kaznom od jedne do 10 godina zatvora. Među novim kaznenim djelima je i 'stalking' ili 'nametljivo ponašanje' koje čini ona ili onaj tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu izazivajući kod nje promjenu životnih navika, tjeskobu ili strah. Kazne idu do dvije godine, a ako je žrtva bivši partner i do tri godine zatvora. Obiteljski će nasilnici moći biti udaljeni i do tri godine iz zajedničkog kućanstva, nakon čega im slijedi i mogućnost zaštitnog nadzora na još godinu dana.

Nova definicija silovanja - teorija sustiže praksu

Među najvažnijim izmjenama jest ta da u slučaju silovanja, za postojanje tog djela ili izjednačene radnje, više neće biti nužna upotreba sile ili prijetnje, nego će biti dovoljno da je žrtva rekla da ne želi spolni čin, pa će biti lakše procesuiranje svih mogućih situacija silovanja, pa i onih kad je žrtva muškarac ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe. Drugim riječima, više se ne bi trebalo događati da netko ustvrdi kako je guranje prsta u anus žrtve radi zadovoljenja seksualne pohote isto što i rukovanje. Nadalje, kao silovanje će biti tretirano i navođenje bez pristanka na spolni odnos s trećom osobom, što je dosad bilo smatrano svodništvom, a za što će moći biti izrečena kazna i do pet godina zatvora.

Nema više zatvora za joint, ublažena kazna za eutanaziju

U prijedlogu novog zakona ukida se i sporno kazneno djelo posjedovanja droge, koje se stavlja u prekršajnu zonu, a od novih kaznenih djela tu je usmrćenje pri kojemu se spominje i stanje dugotrajne patnje, primjerice, kod žrtava dugotrajnog zlostavljanja, u slučaju kojega će kazne biti manje. Pod usmrćenje podvedeno je i čedomorstvo, a ono se odnosi i eutanaziju gdje se po prvi put spominju zdravstveno stanje i suosjećanje, a kazna je višestruko smanjena na maksimalne tri godine zatvora, a najmanja kazna čak nije nio propisana.

Konačno na udaru klijenti prostitutki i pedofili

Prvi put u Hrvatskoj će biti kažnjavani i klijenti prostitutki, i to kaznom do 10 godina zatvora, a svaki seksualni odnos s djetetom mlađim od 15 godina (prema definiciji dijete je osoba koja nije navršila 18 godina), bit će kazneno djelo neovisno o tome je li bilo pristanka na seks ili ne, osim ako razlika između partnera nije manja od četiri godine. U prvom slučaju kazne su od 10 do 15 godina zatvora ako je primijenjena sila. Obrana 'nisam znao' više neće biti moguća, osim ako je partner bio u zabludi koja je mogla biti otklonjena da se potrudio i tada se propisuje kazna do pet godina zatvora, a osuđenim će pedofilima sud moći izreći doživotnu zabranu prilaska institucijama u kojima borave djeca. Neko su vrijeme trajale rasprave oko toga bi li dob djeteta u kojoj može pristati na seksualni odnos trebalo ostaviti otvorenom, no dobna je granica naposljetku u prijedlogu s dosadašnjih 14 podignuta na 15 godina, a kao što je već spomenuto, seks između relativnih vršnjaka - osim ako, primjerice, nije riječ o punoljetnici ili punoljetniku, a partner ili partnerica su mlađi od 15 godina - lišen je kaznene odgovornosti.

Završna faza na vidiku

U svakom slučaju, neke od izmjena idu u dobru smjeru, na mnogima još treba raditi, a neke su potpuno promašene, ali s obzirom na to da je riječ ipak o radnoj verziji, na kojoj se, doduše, radi već godinama i sad je konačno navodno u završnoj fazi, javna bi rasprava možda ipak mogla pojedine stvari okrenuti na pravi put, premda nikako ne treba misliti da po 'dobrom' starom običaju i ovaj zakon neće biti mijenjan i nadopunjavan još barem nekoliko puta, a nadajmo se, barem jednom, na bolje.