PODRŠKA SABORSKIH KLUBOVA

Specijalizirani sudovi za ratne zločine

04.05.2011 u 22:21

Bionic
Reading

Saborski klubovi podržali su poslijepodne izmjene Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, kojima se za postupke vezane uz ratni zločin predviđa nadležnost županijskih sudova u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Na temelju predloženih zakonskih izmjena, za predmete vezane uz ratne zločine ubuduće bi u Hrvatskoj bila nadležna isključivo ova četiri specijalizirana suda. Istodobno, radi ubrzanja sudskih procesa, omogućava se da se pred domaćim sudovima koriste dokazi međunarodnih kaznenih sudova.

Kako bi se osiguralo neuplitanje izvršne vlasti, više se ne bi tražila suglasnost ministra pravosuđa za imenovanje državnog odvjetnika za progon ratnih zločina, a u slučaju kada nije imenovan državni odvjetnik, njegove poslove obavljao bi glavni državni odvjetnik.

Podržavajući, u ime Kluba SDP-a, predložene zakonske izmjene, Ingrid Antičević Marinović istaknula je kako se već donesene zakonske norme, koje je 2003. donijela SDP-ova koalicijska vlast, na ovaj način samo 'bruse, pojašnjavaju i dorađuju'.

Smatra i da će predložene izmjene dodatno pridonijeti da se i kao nacija i kao građani suočimo i s 'onom drugom stranom ratovanja', ali i omogućiti elementarnu zadovoljštinu za sve zločine počinjene u napadu na Hrvatsku.

Miljenko Dorić (HNS/HSU) pohvalio je što će se predmeti vezani uz ratne zločine voditi isključivo na četiri specijalizirana suda, koji će 'svojim stručnim kadrom i velikom iskustvom pridonijeti objektivnom i kvalitetnom suđenju", dok je Ana Lovrin (HDZ) pozdravila odredbe kojima se 'potpuno uklanja utjecaj izvršne vlasti na progon kaznenih djela ratnog zločina'.

Boro Grubišić
(HDSSB) ustvrdio je kako je primjena statuta Međunarodnog kaznenog suda na snazi već niz godina, ali da 'do danas nije vidio ni jednu optužnicu protiv odgovornih za 400 mrtvih civila poginulih u topničkom i zrakoplovnom bombardiranju Slavonskog Broda'.

Hoćemo li sada nakon ovih zakonskih izmjena biti efikasniji u njihovom procesuiranju, upitao je Grubišić, izražavajući ogorčenost što nam i dalje 'vojno tužilaštvo i sud u Beogradu dostavljaju optužnice za naše državljane i ono što se događalo na našem teritoriju'.

Saborski klubovi podržali su poslijepodne, radi usklađenja sa Zakonom o općem upravom postupku, izmjene Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Zakona o biljnom zdravstvu, Zakona o hrani, Zakona o morskom ribarstvu, Zakona o vinu i Zakona o veterinarstvu.

Podržano je i potvrđivanje Ugovora između hrvatske i francuske vlade o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka kojim se uspostavlja pravni okvir za osiguranje zaštite klasificiranih podataka te utvrđuju istoznačni stupnjevi tajnosti i obveze u pogledu nacionalnih mjera za zaštitu takvih podataka.