Hrvatska 'POSAO ZA KRUH SA SEDAM KORA'

Pomorci dobivaju beneficirani radni staž

Prema Vladinom prijedlogu amandmana na Pomorski zakon, pomorci će dobiti beneficirani radni staž. Dvanaest mjeseci na brodu njima će se brojati kao 15 mjeseci

'Vodili smo računa o težini posla pomoraca, o tome kako žive, koliko su odvojeni od obitelji, koliko im je posao težak. U amandmanu predlažemo da se svakih 12 mjeseci rada na brodu pomorcu računa kao 15 mjeseci mirovinskog staža, tako da će za svakog pomorca koji navrši 60 godina života i 15 godina staža to biti uvjet za starosnu mirovinu', rekla je premijerka Kosor i slikovito prikazala posao pomoraca kao 'posao za kruh sa sedam kora'.

U amandmanu zakona se točno navodi: 'Članu posade broda, bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda te bez obzira na svojstva ukrcaja broda, svakih 12 mjeseci provedenih na ukrcaju kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi računa se u staž osiguranja kao 15 mjeseci.' Također piše da je članu posade broda dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju 60 godina uz uvjet da je ostvario najmanje 15 godina staža na ukrcaju kao član posade broda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još