MAGLOVITI NOVI KRITERIJI

Hoće li bogatiji imati prednost pri upisu djece u vrtić?

08.04.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Ni nakon što su nekoliko puta iščitali obavijest o novom načinu plaćanja gradskih vrtića, roditeljima vrtićke djece u Zagrebu i dalje nisu jasni magloviti kriteriji prema kojima će se izračunavati cijena boravka u predškolskim ustanovama. Činjenica je da je gradonačelnik Milan Bandić novim pravilnikom otvorio prostor za niz malverzacija i lova u mutnom, a postavlja se i pitanje hoće li pri upisu u vrtiće djeca roditelja s višim prihodima imati prednost? Ipak je velika razlika hoće li netko u gradsku blagajnu mjesečno uplatiti 200 ili pak dvije tisuće kuna

'Članovi kućanstva su jaaaako maglovit pojam... To mi se najmanje sviđa. Jedino bi pošteno bilo da se u obzir uzmu oba roditelja, gdjegod oni bili prijavljeni i s kim god živjeli, izuzev samohranih roditelja, dakako', samo je jedan od postova na Rodinom forumu na temu novih cijena vrtića.

Nedorečenosti je mnogo - od toga da se roditelj s većom plaćom može prijaviti na drugoj adresi, čime su prihodi člana kućanstva, koji su osnovni kriterij za određivanje cijene vrtića, znatno manji. Također je moguće na adresi prebivališta djeteta prijaviti članove uže obitelji, npr. baku i djeda s niskim prihodima, čime se mjesečna zarada članova kućanstva dijeli na više članova.


Mirela Blažanović, predsjednica udruge Roda, kaže da je riječ o samovolji gradonačelnika koji nije na strani građana, tj. onih koje zastupa. 'Cijeli model donesen je nepromišljeno i nitko nije gledao kako će se realizirati', kaže Blažanović. Pojašnjava da su nejasne obavijesti koje su jučer roditelji dobili. 'Nama se javila gomila roditelja koji su išli ravnateljici vrtića i računovotkinji da im razjasne stvari, no one im nisu znale dati odgovore', kaže Blažanović.

Udruga Roda mjesecima javno upozorava na katastrofalni novi način obračuna cijene vrtića. Osim što se navrat-nanos, preko leđa roditelja i djece, pokušava napuniti prazna gradska blagajna, najveća zamjerka im je činjenica da se gleda neopterećeni dio dohodovnog cenzusa.

'To su ljudi koji imaju fine plaće, no kada im se odbiju krediti, spadnu na tri tisuće kuna te na prosjački štap, a takvih je puno, to su uglavnom mlade obitelji', kaže predsjednica udruge Roda.

Siva zona

Upozorava da će novi način plaćanja vrtića otvoriti vrata radu na crno jer će roditeljima biti u interesu da im se prihodi ne vide na poreznoj kartici. Upozorava da će roditeljima biti jeftinije angažirati tetu čuvalicu nego plaćati vrtić. 'Većina tih gospođa nije educirana za rad s djecom', upozorava Blažanović te ističe da vrtići nisu čuvališta, već odgojno-obrazovne ustanove s educiranim kadrom.

Tko ima više, više vrijedi?!

'Strašno! Baš me zanima hoće li djeca u vrtiću osjetiti razliku jer plaćaju više ili manje, uostalom treba ih od malih nogu naučiti da u Hrvatskoj vrijediš onoliko koliko imaš novca i da su oni koji ga baš i nemaju građani drugog reda još od vrtića.

U našem vrtiću je prošle godine odbijeno više od sto klinaca, bez ikakvih transparentnih kriterija, rang-lista je bila po abecedi. Ovakav režim plaćanja otvara mogućnost novim malverzacijama: da sam vrtić, svakako bih gledala da primim što više djece iz 'višeg platnog razreda' - zašto bih primila nekoga tko plaća tisuću kuna ili 1.500, kad mogu nekoga tko plaća dvije tisuće kuna? A uz ovakvu netransparentnu politiku upisa, to bi bilo sasvim lako provesti', samo je jedan od postova na Rodinom forumu.

'Zagrebu je u interesu da dobije što više novca u džep. Doći će do toga da pravo upisa imaju oni koji plaćaju više. Zašto bi upisali dijete koje plaća 200 kuna kada mogu upisati ono čiji će roditelji plaćati puno više?', pita se Blažanović. Dodaje da će socijalni kriteriji, koji su bili glavni izgovor za novo obračunavanje cijena vrtića, pasti u vodu.

Članice foruma iznijele su niz konkretnih situacija u kojima se najbolje mogu vidjeti svi nedostaci i nedorečenosti ove Bandićeve ideje.

'Vidim da obitelji s troje ili više djece ne plaćaju vrtić. A ja npr. znam obitelj s troje djece u kojoj otac ima plaću 25.000 kuna, a majka oko 20.000. I njima je vrtić besplatan, jer za njih vrijedi 'bez obzira na prihodovni cenzus'! A ja imam dvoje djece, puuuno manje prihode u kućanstvu i plaćat ću i vrtić i školski boravak!'

'Samohrani roditelj - shvaćam da treba dati olakšicu, ali zašto odmah 50 posto? Npr. mojoj poznanici bivši muž plaća alimentaciju za dijete 6.000 kuna. Drugoj poznanici bivši muž pak ne plaća ni kune i ona je na rubu egzistencije jer ima kredite, ali opet će plaćati jer ima veću plaću (koju pojede stambeni kredit). Ona bi trebala biti potpuno oslobođena, a plaćat će 50 posto s obzirom na prihodovni cenzus. To nije fer ni u jednom slučaju.'

'Kako će se utvrditi primanja osoba koje su zaposlene u svojim firmama na niskim plaćama, a izvlače novac na temelju dobiti?', još je jedno od pitanja na forumu.

Blažanović nam je spomenula i možda najbanalniji primjer: otac je u 2010. godini, koja je obračunsko razdoblje za cijenu vrtića, imao plaću od 19 tisuća kuna. Posao je u međuvremenu izgubio te četveročlana obitelj živi od ženine plaće koja je oko šest tisuća kuna. Njima će se cijena vrtića obračunavati prema prošlogodišnjim prihodima.

Kratak rok i dodatni troškovi

U Rodama zamjeraju i prekratak rok za skupljanje dokumenata koje treba priložiti. Naime, ako roditelj do 30. travnja ne dostavi potvrdu Porezne uprave o prihodima, uvjerenje MUP-a o prebivalištu djeteta i niz drugih dokumenata kojima se ostvaruju olakšice, plaćat će vrtić po najvišoj cijeni – 2.000 kuna.

Blažanović ističe da će roditelji morati platiti i 40 kuna, koliko koštaju biljezi za potvrdu o prebivalištu djeteta