Hrvatska KORIŠTENJE VLADINOG AVIONA

Sanader letio na Maltu preko Londona da Petra stigne na tečaj

Optužnica protiv Ive Sanadera mogla bi još jednom biti proširena, ovaj put zbog korištenja državnog zrakoplova u privatne svrhe. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, USKOK istražuje slučaj iz srpnja 2004, kad je premijer Sanader putovao u službeni posjet Malti, ali je išao preko Londona da bi Petra Sanader stigla u ljetnu školu glume!

Svjedoci su USKOK-u potvrdili da je po Sanaderovu nalogu zrakoplov Challenger 612 na putu za Maltu imao vrlo neobičnu rutu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, poletio je iz Zagreba, ali prvo je sletio u London, gdje se iskrcala jedna od putnica, premijerova starija kći Petra Sanader. Ona je u Engleskoj upisala tečaj glume i tata premijer odlučio ju je prevesti državnim zrakoplovom. U zrakoplovu su još letjeli premijerova supruga Mirjana i mlađa kći Bruna te premijerovi suradnici iz Vlade, koji su bili dio službenog izaslanstva koje posjećuje Maltu. Državni Challenger 612 ima 14 putničkih mjesta.

Nakon iskrcaja Petre Sanader, premijer i društvo ručali su u Londonu, a zatim ponovo poletjeli. Ali opet ne direktno na Maltu. Sljedeće slijetanje bilo je u Veneciji, gdje su se ukrcali novi putnici: ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sa svojom obitelji. Iz Venecije je zrakoplov konačno poletio za svoje izvorno odredište - Maltu. USKOK je rekonstruirao tu neobičnu rutu državnog zrakoplova i ispitao svjedoke koji su potvrdili da se u London letjelo samo zbog Petre Sanader.

Kolika je šteta mogla nastati za proračun zbog korištenja državnog zrakoplova? Prema ranije objavljenim tehničkim podacima o državnom zrakoplovu Challenger 612, sat letenja stoji 4320 američkih dolara. Od Zagreba do Londona i poslije od Londona do Venecije leti se ukupno četiri sata. Dakle, ne računajući troškove stajanja u londonskoj zračnoj luci, riječ je o minimalno 17.280 dolara nepotrebnog troška.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još