KORIŠTENJE VLADINOG AVIONA

Sanader letio na Maltu preko Londona da Petra stigne na tečaj

01.04.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Optužnica protiv Ive Sanadera mogla bi još jednom biti proširena, ovaj put zbog korištenja državnog zrakoplova u privatne svrhe. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, USKOK istražuje slučaj iz srpnja 2004, kad je premijer Sanader putovao u službeni posjet Malti, ali je išao preko Londona da bi Petra Sanader stigla u ljetnu školu glume!

Svjedoci su USKOK-u potvrdili da je po Sanaderovu nalogu zrakoplov Challenger 612 na putu za Maltu imao vrlo neobičnu rutu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, poletio je iz Zagreba, ali prvo je sletio u London, gdje se iskrcala jedna od putnica, premijerova starija kći Petra Sanader. Ona je u Engleskoj upisala tečaj glume i tata premijer odlučio ju je prevesti državnim zrakoplovom. U zrakoplovu su još letjeli premijerova supruga Mirjana i mlađa kći Bruna te premijerovi suradnici iz Vlade, koji su bili dio službenog izaslanstva koje posjećuje Maltu. Državni Challenger 612 ima 14 putničkih mjesta.

Nakon iskrcaja Petre Sanader, premijer i društvo ručali su u Londonu, a zatim ponovo poletjeli. Ali opet ne direktno na Maltu. Sljedeće slijetanje bilo je u Veneciji, gdje su se ukrcali novi putnici: ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sa svojom obitelji. Iz Venecije je zrakoplov konačno poletio za svoje izvorno odredište - Maltu. USKOK je rekonstruirao tu neobičnu rutu državnog zrakoplova i ispitao svjedoke koji su potvrdili da se u London letjelo samo zbog Petre Sanader.

Kolika je šteta mogla nastati za proračun zbog korištenja državnog zrakoplova? Prema ranije objavljenim tehničkim podacima o državnom zrakoplovu Challenger 612, sat letenja stoji 4320 američkih dolara. Od Zagreba do Londona i poslije od Londona do Venecije leti se ukupno četiri sata. Dakle, ne računajući troškove stajanja u londonskoj zračnoj luci, riječ je o minimalno 17.280 dolara nepotrebnog troška.