Hrvatska MESIĆ ODGOVARA HODAKU

'Tuđman mi nije dao nikakvo odličje'

  • Autor: tportal.hr
  • 4.3.2009 16:27:30
  • 4.3.2009 15:44:12

'Svima onima koji se pozivaju na to da je meni predsjednik Tuđman oduzeo odličje, a to su uvaženi pravnici u ovoj zemlji, poručujem da meni Tuđman nije dao nikakvo odlikovanje, pa mi ga nije mogao ni oduzeti', odgovorio je predsjednik Stjepan Mesić u Splitu na optužbe koje je na njegov račun iznio odvjetnik nepravomoćno osuđenog generala Vladimira Zagorca

'Što se tiče Zagorca, njemu se odličje ne oduzima zato što je nepravomoćno osuđen, kako će to sigurno većina odvjetnika shvatiti, već zato što se nije odazvao pozivu hrvatskog suda, što je nedolično ponašanje. Međutim, odličja će se oduzeti svima onima čije su presude pravomoćne, upravo zbog toga', objasnio je Mesić komentirajući već pokrenutu proceduru za oduzimanje odličja Vladimiru Zagorcu te planiranje oduzimanja istih Mirku Norcu i Tihomiru Blaškiću.

Jakov Prkić/Cropix
Ne napadaju svi predsjednika, neki ga i grle
Što se tiče Sinjana i toga kako će oni prihvatiti ovu odluku te hoće li to utjecati na njegov dolazak na Alku, Mesić je, prenosi Dalmacija News, odgovorio: 'Sinjani nisu bili ti koji su odlučivali tko će dobiti odličja, pa ne mogu odlučivati ni kome će se oduzeti.'

Otvarajući na splitskome Žnjanu 14. po redu Gast, sajam gastronomije i turizma, predsjednik Mesić je zamjerio je lokalnoj zajednici zašto nije pripremila vojarnu Dračevac za održavanje sajma. Istaknuo je da je MORH napravio svoje odričući se za komercijalne svrhe terena koji nije bio u upotrebu, dok lokalne zajednice još uvijek nisu nijedan vojni objekt u Hrvatskoj pripremile za koncesiju, iako na tome rade stotine ljudi.

'Kupari, koji su bili prvobitno namijenjeni prodaji, ali su se nakon toga dali u koncesiju, još uvijek nisu riješeni', istaknuo je predsjednik Mesić.

Također je rekao da recesija zapljuskuje ne samo nas, nego i sve zemlje na globalnom planu, a svaka zemlja bi trebala donositi svoje recesijske mjere.

'Dok nismo u Europskoj uniji, trebamo provoditi svoj antirecesijski program i zaštititi svoja radna mjesta. Kad uđemo u Europsku uniju, onda ćemo se povinovati njihovim uvjetima', dodao je Mesić.

Komentirajući poruku Ollija Rehna da Hrvatska mora bezuvjetno prihvatiti predložene pristupne pregovore Europske komisije, predsjednik Mesić je istaknuo da to ne smatra ucjenom.

'Olli Rehn je iznio svoj prijedlog, a mi se držimo principa - ako postoji međunarodni spor, onda se on mora rješavati na osnovu međunarodnog prava, a to znači na temelju međunarodnih konvencija kojima je Hrvatska pristupila. Znači da bi svoj sud o ovom problemu trebala donijeti međunarodna sudska instanca', rekao je Mesić navodeći da je to čvrsti stav Hrvatske.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još