UNIŠTAVANJE ANTIČKE SALONE

Na arheološkom lokalitetu organiziraju borbe pasa

18.03.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon nešto manje od tri mjeseca, sinoćnja kiša opet je izazvala poplavu na antičkom groblju Manastirine na arheološkom lokalitetu Salona kraj Solina te nas motivirala da iznova aktualiziramo probleme koji prijete uništenju tog vrijednog kulturnog dobra

 

Cemeterijalna bazilika na Manastirinama, podignuta na lokaciji na kojoj je bio pokopan ranokršćanski mučenik, prvi biskup crkve u Saloni, Sv. Dujam, već je bila pod vodom krajem prosinca prošle godine zbog loše drenaže terena i nemogućnosti pristupa parceli na kojoj je smješten odvodni kanal.


Jagoda Mardešić, viša kustosica Arheološkog muzeja Split i voditeljica istraživanja u Saloni, javnost je tada informirala o problematičnoj situaciji na susjednoj parceli koja je vlasništvo stanovitog Branka Kljakovića Gašpića, na koju on ne dozvoljava pristup bez valjanog objašnjenja. U rješavanje problema tada se bezuspješno uključio i gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

S obzirom da se taj problem ponovio, u rješavanje bi se trebale uključiti Hrvatske vode, ali i Ministarstvo kulture.

Ukoliko se ne dođe do kompromisnog rješenja, vrijednom arheološkom lokalitetu prijeti propast zbog, kako se čini, samovolje pojedinaca i nepostojanja zakonske regulative. Osim ponovne poplave antičkog groblja, na još nekoliko lokacija su zabilježena manja oštećenja i urušavanja. Ljudi koji stanuju u blizini posvjedočili su nam da se povremeno navečer na dijelu starokršćanskog kompleksa odigravaju ilegalne borbe pasa.

Općina Solin je reagirala slanjem komunalnih čuvara koji onda danju presreću šetače s kućnim ljubimcima, a čini se da bi se u rješavanje tog problema trebali uključiti policijski službenici.

Podsjetimo, uz trenutno najspektakularniju izložbu koja se može vidjeti u Hrvatskoj, Pompeji – život u sjeni Vezuva u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, organizirana je manja popratna smotra Salona, hrvatski Pompeji. To je korak u sklopu zajedničkih napora da se Salona i neka druga nalazišta zavedu kao baština pod zaštitom UNESCO-a. Ako se pod hitno nešto ne poduzme za spašavanje antičkog naslijeđa Salone, svi ti hvalevrijedni napori mogli bi pasti u vodu.