PROBIJANJE TUNELA

Radovi na Stupici ugrozili sezonce

15.03.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Radovi na probijanju tunela kroz Stupicu, na blokiranoj cesti između Makarske i Vrgorca, započinju 1. travnja, a izvođaču radova će biti potrebno 50 dana da se kroz biokovske stijene probije tunelska cijev dužine 200 metara

Hrvatske ceste će izabrati izvođača radova koji bi po planu trebao bušiti tunel tijekom 50 dana u tri smjene bez prekida. Žurna odluka Vlade, donesena neki dan, gotovo pet mjeseci nakon odrona i potpune

prometne blokade između Makarskog primorja i Zabiokovlja, za neke ipak stiže prekasno. Naime, najavljenom dinamikom radova tunel bi mogao biti gotov najranije 1. srpnja, a oko 300 sezonskih radnika s područja Zabiokovlja treba krenuti na posao u svibnju.

Po riječima Tihane Tamburović, voditeljice Zavoda za zapošljavanje u Vrgorcu, sezonci iz Vrgorca počinju raditi obično u svibnju: oko 1. svibnja počinju raditi sezonci u hotelima u Tučepima, a u hotelima u Makarskoj i Podgori počinje se oko 20. svibnja, gdje neki već godinama rade na istim poslovima i smatraju se stalnim sezoncima.

U kriznim vremenima, u Vrgorcu, na čijem se Zavodu za zapošljavanje nalazi rekordan broj nezaposlenih, zbog odrona na Stupici upitni su sezonski ugovori o zapošljavanju. Sezonci iz Vrgorca, koji inače putuju oko 30-ak minuta na posao, u tom slučaju morali bi unajmiti stan u Makarskoj, a cijena najma stana u sezoni gotovo da bi im odnijela cijelu plaću.

Pored gorućeg problema sezonskih radnika iz Zabiokovlja koji tradicionalno ljeti rade na Makarskom primorju, otvaranje ceste u srpnju, a ne prije početka sezone, predstavlja ozbiljan problem za vrgoračke poljoprivrednike koji voćem i povrćem snabdijevaju sve hotele i restorane na Makarskom primorju u jeku turističke sezone, kao i mesarima koji svježim mesom svakodnevno opskrbljuju to područje.